Politika

Darmanović i premijer Azerbejdžana: Spremni za jačanje saradnje u ekonomiji

Pored susreta sa predsjednikom Azerbejdžana, ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanovićimao je danas sastanke i sa predsjednikom Vlade Arturom Rasizadeom, ministrom vanjskih poslova Elmarom Mamadjarovimi ministrom ekonomije Šahinom Mustafajevim.
Darmanović i premijer Azerbejdžana: Spremni za jačanje saradnje u ekonomiji
Portal AnalitikaIzvor

Tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Arturom Rasizadeom, ocijenjeno je da je uspostavljena saradnja u oblasti ekonomije između Crne Gore i Azerbejdžana potvrda strateškog partnerstva, što se potvrđuje kroz realizaciju dva veoma važna projekta - investicija u turistički kompleks u Kumboru i dovođenje azerbejdžanskog prirodnog gasa do obala Jonskog i Jadranskog mora, što će omogućiti diverzifikaciju energetskih izvora za Crnu Goru i zemlje regiona.

Ministar Darmanović je ocijenio da započeti projekti potvrđuju spremnost dvije države za jačanje, prvenstveno ekonomske saradnje, što je potvrđeno potpisivanjem nizabilateralnih sporazuma.

Izrazio je očekivanje da će predstojeće posjete predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića otvoriti novu perspektivu saradnje u različitim oblastima.

Rasizede je pohvalio saradnju dvije države i izrazio zadovoljstvo što jedna od najvećih investicija u Crnoj Gori, kakva je projekat Portonovi, dolazi upravo iz Azerbejdžana što će dodatno osnažiti veze i partnerstvo dvije zemlje.

U otvorenoj i srdačnoj atmosferi sa ministrom vanjskih poslova Elmarom Mamadjarovim, detaljno je razgovarano o dinamici razvoja započetih infrastrukturnih i projekata u oblasti energetike, kao i mogućnostima buduće saradnje u oblastima turizma, infrastrukture, poljoprivrede, obrazovanja i nauke, sporta, kao i zaštite životne sredine i dr.

S tim u vezi, ocijenjeno je da će predstojeće održavanje bilateralnih političkih konsultacija biti prilika za identifikaciju konkretnih projekata od obostranog interesa.

Sagovornici su se osvrnuli i na ostvarenu saradnju na multilateralnom planu, kao i na značaj implementacije potpisanih bilateranih sporazuma koji će doprinijeti daljem razvoju međudržavne saradnje.

Tokom razgovora sa ministrom ekonomije Šahinom Mustafajevim konstatovano je da će predstojeće zasijedanje Međuvladine mješovite komisije za ekonomsku saradnju dati podsticaj za realizaciju novih projekata koji će osnažiti sveukupne odnose. 

 

Tokom boravka u Azerbejdžanu, ministar Darmanović je posjetio Univerzitet „ADA“ i razgovarao sa rektorom Hafizom Pashajevim.

 

 

 

 

Portal Analitika