Abiznis

Plan razvoja Podgorice da održava realne projekte za koje uprava može preuzeti odgovornost

Glavni grad u izradu novog Strateškog plana ulazi sa iskustvom koje je značajno sa više aspekata, a posebno u dijelu stepena realizacije aktuelnog plana koji ističe krajem ove godine, istaknuto je danas na sastanku radne grupe za izradu Strateškog plana razvoja Glavnog grada za narednih pet godina.
Plan razvoja Podgorice da održava realne projekte za koje uprava može preuzeti odgovornost
Portal AnalitikaIzvor

Menadžer Glavnog grada i koordinator izrade Strateškog plana razvoja Dragutin Đeković je istakao da, na bazi tog iskustva, Glavni grad u ovaj strateški plan neće stavljajti projekte nad čijom realizacijom nema kontrolu, odnosno one koje su u nadležnosti drugih institucija, a bez uticaja lokalne uprave na njihovu realizaciju.

“Cilj nam je da napravimo plan koji će biti realni mehanizam za definisanje politike lokalnog razvoja i usmjeravanje resursa u pravcu ostvarenja strateških ciljeva. To prije svega znači da novi Strateški plan mora biti realno postavljen, kako bi rezultati bili mjerljiviji” istakao je Đeković. On je ponovio da je namjera budući strateški plan bude sprovodiv u najvećoj mogućoj mjeri, i da na realnim osnovama sagleda, sva dokumenta nadležnih institucija koji ulaze u sastav plana.

Vođenje politike lokalnog razvoja podrazumijeva podsticanje ekonomskog razvoja društva, produbljivanje saradnje sa svim akterima privrednog razvoja na lokalnom nivou, identifikovanje kako svih resursa i potencijala, tako i problema sa kojima se suočava zajednica, pronalaženje finansijskih sredstava i mobilisanje istih na prioritete razvoja zajednice. U tom smislu, prvi zadaci pred Radnom grupom se odnose upravo na analizu postojećeg stanja gdje će se prioriteno fokusirati na geografske i društvene karakteristike, prirodne resurse, ekonomsko-proizvodne sisteme, usluge, saobraćaj, životnu sredinu i kulturu i sport.

Takođe, radna grupa će izvršiti I analizu realizacije prethodnog strateškog plana.

Na sastanku je ponovljena važnost izrade ovog dokumenta, ističući značaj uključivanja građana u sam proces izrade Plana.

Glavni grad u kontinuitetu radi na unapređenju transparentnosti rada lokalne samouprave, tako da je namjera da i građanima damo mogućnost da se uključe u izradu Strateškog plana razvoja. “Jedna od ideja jeste da putem naših web sajtova pozovemo građane da daju svoje prijedloge, čiju će primjenu razmotriti članovi Radne i Konsultative grupe“, kazao je Đeković.

Portal Analitika