Društvo

Sjutra nastavak suđenja za trovanje djece u Čanju: Zastare ne može biti

Suđenje za trovanje djece u Vili „Lara“ u Čanju 2011. godine po tužbi roditelja biće sjutra nastavljeno u Osnovnom sudu u Podgorici.
Sjutra nastavak suđenja za trovanje djece u Čanju: Zastare ne može biti
Portal AnalitikaIzvor

Kako ističu predstavnici roditelja, advokat Vladan Bojić je u njihovo ime podnio Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću inicijativu za zaštitu zakonitosti, nakon što je Viši sud u Podgorici 4. oktobra donio presudu da je nastupila apsolutna zastara ovog slučaja, čime je vlasnik Vile „Lara“ Vasilije Gvozdenović oslobođen optužbi. Oni podsjećaju da se u Krivičnom zakoniku navodi kako „zastarijevanje ne teče dok maloljetno lice ne navrši 18 godina“.

Podsjećamo, Bojić je ocijenio da je grubo povrijeđen Zakon o krivičnom postupku, dodajući da se zakon „ne može tumačiti kako kome odgovara, te da u njemu jasno piše da kada se radi o maloljetnicima, rok za zastaru počinje da teče od njihovog punoljetstva“.

- Nužno je da se donosioci narednih odluka stave u položaj roditelja čija su djeca otrovana, tako što će na trenutak razmisliti kako bi se iskreno osjećali da su u pitanju njihova djeca, da niko od učinilaca nije sankcionisan, ni prekršajno, niti krivično. Kakvo bi trebalo to da bude stanje u pravosuđu da bi mogle ovakve pravne neprimjerenosti da se dešavaju? Koja je bila uloga pravosuđa u ovom slučaju - navodi se u inicijativi advokatske kancelarije „Justicija“.

Vijeće sudija Višeg suda, u kojem su bili Boris Savić, Miljana Pavlićević i Radomir Ivanović, donijelo je odluku kojom je zaključeno da je u ovom slučaju nastupila apsolutna zastarjelost. Prvostepenom presudom okrivljeni za trovanje vodom 106 učenika koji su boravili na rekreativnoj nastavi u hotelu „Adria“ u Baru i Vili „Lara“ u Čanju, u maju 2011. godine, oslobođeni su optužbi.

Oslobađajuću presudu donijela je sutkinja Aleksandra Leković, jer je, kako je navela u obrazloženju „došlo do apsolutnog zastarijevanja djela“. Nako toga je Viši sud ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Sutkinja barskog Osnovnog suda Tamara Spasojević osudila je Gvozdenovića na uslovnu kaznu od 30 dana koju neće izdržati ukoliko za godinu ne počini krivično djelo.

Istom presudom sutkinja je i firmu „Kompani“, u okviru koje posluje Vila „Lara“, osudila uslovno na novčanu kaznu od 2.000 eura, koju neće platiti ukoliko u sljedeće dvije godine ne počine novo krivično djelo. Vijeće Višeg suda, ipak, zaključilo je da je došlo do zastarijevanja djela.

Portal Analitika