Svijet

UN: Ubijeno više od 30 novinara u ovoj godini

Specijalni izvjestioci Ujedinjenih nacija saopštili su da se svijet suočava sa spiralom napada na novinare te da je samo u ovoj godini ubijeno više od 30 novinara u ciljanim napadima.
UN: Ubijeno više od 30 novinara u ovoj godini
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći povodom današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima izvjestioci UN-a Agnes Kalamard i Dejvid Kaj su pozvali države da preduzmu korake u tom pogledu.

"Osim što oduzimaju ljudske živote i porodicama njihove najmilije, cilj ovih napada jeste da se uništi uloga novinarstva koja je suštinska za demokratska društva",  navedeno je u njihovom saopštenju, prenose agencije. 

Kako ističu, napadi na novinare su česti i rašireni u mnogim dijelovima svijeta.

"Kad države ne sprovedu nezavisnu i cjelovitu istragu koja dovede izvršioce pravdi, ubice i njihovi saveznici su ispunili cilj"- saopšteno je iz UN.

Napadi moraju prestati kao i, kako su naveli, demoniziranje izvještavanja i nekih medija od strane političkih lidera na najvišem nivou.

"Naše društvo ne može sebi priuštiti takav trend i zato pozivamo sve države da ga odmah zaustave",  navedeno je u saopštenju.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2013. godine proglasila 2. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Portal Analitika