Abiznis

Mijušković: Put ka EU će dugo trajati, zato treba raditi na sebi

Crna Gora nije sebe sama proglasila liderom, nego smo taj status dobili iz Brisela, od EU. Iako dobijamo uvjeravanja sa svih adresa, nijesam siguran da EU ostaje posvećena proširenju. Idući putem ka EU koji će, po svemu sudeći, još dugo trajati, treba raditi prije svega na sebi, na inovacijama nauke i privrede, kazao je predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković.
Mijušković: Put ka EU će dugo trajati, zato treba raditi na sebi
Portal AnalitikaIzvor

On je danas u Budvi otvoio dvodnevnu sedmu regionalnu Konferencije o ekonomiji - Montenegro 2017.

- Ipak, Crna Gora je u pregovorima već pet godina i otvorili smo skoro sva poglavlja. Sada to postaje sve manje važno. Sad smo jedna od zemalja na tom putu i to nije u redu. Ne mogu se oteti utisku da je EU kreirala okvir da će nas sve zadržati dugo u predvorju, kako bi sačuvala svoj kredibilitet – smatra Mijušković, sažimajući četvorogodišnja iskustva učešća naše zemlje u berlinskom procesu.

Prema njevim riječima, sposobnost prilagođavanja promjenama jedan je od najvećih izazova sa kojima se mala i srednja preduzeća suočavaju u savremenim uslovima privređivanja.

- Da bi u tome uspjeli, potrebne su inovacije. Mala i srednja preduzeća predstavljaju najvitalniji i najfleksibilniji dio svake nacionalne privrede. Prednosti ovih preduzeća, koje dominiraju u strukturi svake od naših zemalja pojedinačno, su visok nivo fleksibilnosti, razvijen preduzetnči duh, precizno definisano jezgro kompetencija i lakoća upravljanja koji dolaze do izražaja u uslovima diskontinuiteta, učestalih promjena i oštre konkurencije – dodao je Mijušković.

Otvarajući konferenciju koju je PKCG organizovao u saradnji sa Ministarstvom nauke, rekao da “u inovacijama leži potreba za čvrstim karikama između nauke i privrede”. Dalje je podsjetio kako su ovaj skup, prvi put organizovan 2010. godine, odavno “prevazišao osnovne ideje i motive neophodnosti pokretanja razgovora na ekonomske teme i prerasla u najveći ekonomski regionalni događaj tog tipa”.

Mijušković je naveo i kako je Sporazum o slobodnoj trgovini – CEFTA u Crnoj Gori na snazi već 11 godina. S druge strane, smatra da “idući putem ka EU, treba na svim poljima raditi na sebi”.

- To podrazumijeva prije svega rad na poboljšanju kvaliteta i standarda života, što nije moguće bez razvoja ekonomije. Upravo taj razvoj moramo bazirati na inovacijama i razvoju nauke u funkciji privrede – zaključio je Mijušković.

Konferenciju je zvanično otvorio premijer Duško Marković.

Tema skupa koji okuplja oko 500 predstavnika vlada, poslovne zajednice, naučne i stručne javnosti sa Balkana i šire, je „Izazovi na putu ka Evropskoj uniji“.

Portal Analitika