Svijet

Razmjena poruka između Kine i Sjeverne Koreje poslije više od godinu dana

Kineski predsjednik Si Đinping odgovorio je Kim Džong Unu na čestitku koju je sjevernokorejski lider poslao Siju povodom ponovnog izbora za lidera vladajuće Komunističke partije, što je prva javna komunikacija sa susjedom u više od godinu dana.
Razmjena poruka između Kine i Sjeverne Koreje poslije više od godinu dana
Portal AnalitikaIzvor

Ta poruka je signal mogućeg poboljšavanja zategnutih odnosa dvije zemlje zbog rastućih oružanih ambicija Pjongjanga, konstatuje AFP.

"Nadam se da će u novim okolnostima kineska strana načiniti zajedno sa DRNK napore za promovisanje odnosa dvije parije i dvije zemlje ka održivom i stabilnom razvoju", naveo je, prema navodima agencije KCNA, Si u poruci u kojoj se Kimu obraća sa "druže predsjedniče".

Kim je prethodno uputio "iskrene čestitke" kineskom predsjedniku i izrazio uvjerenje da će se odnosi razvijati "u interesu naroda obje zemlje".

KCNA je u julu 2016. godine posljednji put izvijestila da je Si uputio poruku Sjevernoj Koreji.

Analitičari ukazuju da su ovakve razmjene poruka postale izuzetno rijetke između aktuelnih lidera dvije zemlje, iako su u prošlosti Peking i Pjongjang tradicionalno slali čestitke jedni drugima za praznike i značajnije godišnjice.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika