Svijet

Palestina: 100 godina od Balfurove deklaracije

Balfurova deklaracija je kratko pismo od 2. novembra 1917. godine od strane lorda Artura Balfura, tada britanskog sekretara za spoljne poslove, baronu Lionelu Volteru Rotšildu, uticajnom britanskom jevrejskom Cionisti, u kome izražava podršku britanske Vlade osnivanju jevrejske države u Palestini.
Palestina: 100 godina od Balfurove deklaracije
Portal AnalitikaIzvor

Za Cioniste, Balfurova deklaracija iz 1917. godine je udarila temelj za formiranje države Izrael. Za Palestince, međutim, to je bio nečasni akt izdaje od strane Britanije. Palestina je tada bila pod britanskim mandatom koji je ustanovila Liga naroda.

Palestinci su, plašeći se dominacije ili protjerivanja, protestovali i opirali se 1920, 1921, 1929. i 1933. godine, ali su svi napori i protesti ugušeni od strane britanske vojske. Palestinsko-arapski revolt od 1936. do 1939. godine je nasilno ugušen od strane udruženih britanskih i cionističkih snaga. U vrijeme Balfurove deklaracije, nejevrejsko stanovništvo Palestine je sačinjavalo oko 90% populacije. Jevrejska populacija je skočila sa 50.000 na 600.000 do trenutka kada je Izrael proglasio nezavisnost, tri decenije nakon Balfurovog pisma.

Balfurova deklaracija i cionistički ciljevi iza nje su otvorili put za masovnu imigraciju Jevreja iz čitavog svijeta u Palestinu, i kasnije za Nakbu, katastrofu iz 1948. godine, kada je oko 800.000 Palestinaca ubijeno ili protjerano iz svojih domova kako bi se otvorio prostor za uspostavljanje Države Izrael. Protjeranim palestinskim izbjeglicama nije dozvoljeno da se vrate u svoje domove i njihova imovina je konfiskovana. Danas je za više od 6 miliona Palestinaca uskraćeno pravo povratka pod okriljem Rezolucije 194 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 1948. godine. 

Palestinci traže da britanska Vlada prihvati svoju istorijsku odgovornost i preuzme konkretne korake kako bi ispravila počinjena nedjela i dovela do ispunjenja predugo čekanih prava Palestinaca.

Jedan od načina da se započne ovaj proces je da se ispoštuju politička prava koja su prekršena Balfurovom deklaracijom, uključujući i mjere podrške pravu Palestinaca na samoopredjeljenje i nezavisnost;  zatim preduzimanje koraka da se reaguje na kršenja međunarodnih zakona, uključujući one vezane za izgradnju ilegalnih izraelskih naselja; takođe i podrška, umjesto aktivnog protivljenja – međunarodnim mehanizmima koji imaju za cilj da pozovu na odgovornost i primijene međunarodno pravo na akcije Izraela; kao i priznanje Države Palestine kao suverene države – sve ovo ide u korak sa ostvarivanjem prava Palestinaca, i na kraju krajeva, ostvarivanjem trajnog mira. 

Na kraju, Palestinci, kao i mnogi građani Velike Britanije, očekuju da britanska Vlada prepozna neprimjerenost slavljenja Balfurove deklaracije, naročito jer jedna od država na koje je uticala ova deklaracija i dalje pati na svakodnevnoj osnovi, jer trpi okupaciju i kolonizaciju od strane druge države. 

Portal Analitika