Društvo

Fond duguje 11 miliona za ljekove i usluge

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je za “Dan” da su zbog povećanja potreba i dugova zdravstvenog sistema zatražili od Vlade da budžet za 2018. bude 215.000.000, odnosno veći za 19 miliona u odnosu na ovu godinu.
Fond duguje 11 miliona za ljekove i usluge
Portal AnalitikaIzvor

Čirgić ističe da su zaključno sa junom ove godine utvrdili da zdravstvene ustanove i Fond za zdravsteno osiguranje duguju dobavljačima, veledrogerijama i privatnim ustanovama oko 11.000.000 eura na ime neizmirenih obavezea za medicinska sredstava, pomagala i usluge.

“Upravni odbor Fonda za zdravstveno osiguranje je donio odluku o utvrđivanju nacrta budžeta Fonda za 2018. godinu u iznosu od 215.411.192,63 eura što prema našim procjenama obezbjeđuje uspostavljanje finansijske održivosti i funkcionalnosti zdravstvenog sistema. Sredstva utvrđena budžetom Fonda u prethodnim godinama bila su značajno niža u odnosu od ostvarenje troškova i potreba zdravstvenog sistema, što je za posledicu imalo iskazivanje i kumuliranje neizmirenih obaveza na kraju svake poslovne godine, zbog čega smo predložili budžet koji uz planirane aktivnosti na uspostavljanju bolje kontrole nad potrošnjom obezbjeđuje održivost zdravstvenog sistema”, ističe Čirgić.

Čirgić navodi i da je novi projekat “Sa receptom i u privatne apoteke” pokazao da su potrebna veća ulaganja, jer je opravdao očekivanja. On je kazao da su problemi pojedinačni kada je u pitanju podizanje ljekova na recept kod privatnika.

“Do današnjeg dana ukupno je realizovano preko 130.000 recepeta, privatne apoteke su izdale preko 180.000 kutija, odnosno u finansijskom dijelu Fondu za zdravstveno osiguranje su fakturisale preko 470.000 eura za oktobar, što govori da se projekat “Sa receptom i u privatne apoteke” realizuje u granicama planiranog obima. Ujedno, ovo znači i da se najveći broj propisanih recepata realizuje, a objektivnosti radi, kao što smo i najavljivali prije početka projekta, dešava se kao i 2015. godine, kada su privatne apoteke takođe bile u ugovornom odnosu sa Fondom, da se pojedini ljekovi ne mogu dobiti na recept, što je problem vezan za listu ljekova čije trajno rješenje očekujemo donošenjem nove liste ljekova koja će sadržati osnovnu i doplatnu listu”, objašnjava Čirgić.

On navodi da sadašnja lista sadrži sve ljekove po INN-u Internacionalnom nezaštićenom nazivu i neki lijek istog hemijskog sastava i dejstva može imati više proizvađača, a cijena je određena po INN-u na osnovu cijene prvorangiranog lijeka koji je ZUA Montefarm postigao tenderskom nabavkom, a koji ima najniže cijenu.

“U toj situaciji privatnoj apoteci se ne isplati da izda lijek drugog proizvođača koji je skuplji. Međutim, svi ljekovi koji se prometuju u apotekama su registrovani kod nacionalne agencije za ljekove i medicinska sredstva CALIMS, što je garancija kvaliteta ljekova koji se nude našim građanima, zbog čega ne bi trebalo da odbiju lijek koji im se nudi kao zamjena, jer se radi o lijeku istog hemijskog sastava i dejstva samo drugog proizvođača”, poručuje Čirgić.

Dan

Portal Analitika