Politika

Šćepanović: Opozicija bi da mijenja zakon, ali ne dolazi

Usvajanje preporuka OEBS-a stepen je unapređenja izbornog zakonodavstva, a ne, kako čujemo iz opozicije, blokada izbornog procesa u idućoj godini ako ne usvojimo izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika – kazala je za Pobjedu Marta Šćepanović, predsjednica Radne grupe za primjenu OEBS-ovih preporuka i analizu izbornih zakona.
Šćepanović: Opozicija bi da mijenja zakon, ali ne dolazi
Portal AnalitikaIzvor

Šćepanović je istakla da pojedini opozicioni predstavnici na pogrešan način interpretiraju izjave evropskih zvaničnika.

- Imamo dobra zakonska rješenja, ali svakako ih treba u određenim segmentima i dijelu na koji je ukazao OEBS, unaprijediti. To, međutim, nikako ne znači blokadu izbornog procesa, kako pojedinci iz opozicije pogrešno tumače izjave evropskih zvaničnika - dodala je Šćepanović.

Ona je poručila da ,,do neusvajanja preporuka u dijelu koji se odnosi na Zakon o izboru odbornika i poslanika dolazi zbog opozicije“.

- Oni tvrde da treba unaprijediti taj zakon, a upravo oni nedolaskom u parlament onemogućavaju primjenu preporuka - rekla je Šćepanović.

Prema njenim riječima, sadašnja zakonska regulativa maksimalno je unaprijeđena, kao rezultat usaglašavanja i vlasti i opozicije, te usvajanja određenih preporuka i nvo sektora i stranih eksperata.

Šćepanović je kazala da je zadovoljna dosadašnjim radom ovog skupštinskog tijela, jer, kako je istakla, članovi Radne grupe imali su priliku da čuju viđenje preporuka i njihove primjene od nadležnih koji primjenjuju izborno zakonodavstvo.

- Do kraja sedmice čućemo mišljenje i ostalih državnih organa u dijelu preporuka koje se odnose na medije i birački spisak, odnosno usklađivanje zakona o biračkom spisku sa onim o zaštiti ličnih podataka. Naredne sedmice očekujemo od svih koji su nam uputili prijedloge u pisanoj formi da nam ih i obrazlože na sjednici. Očekujemo učešće i nvo sektora i eksperata, svih koji su nam se obratili - kazala je Šćepanović, podsjećajući na prijedloge koje je dostavio Centar za demokratsku tranziciju.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika