Politika

Nimanbegu: Tirana se ne miješa, ima obavezu da pomogne Albancima

Potpredsjednik Skupštine i funkcioner Force Genci Nimanbegu kazao je za Pobjedu da platformu četiri albanske stranke u Tuzima ne vidi kao miješanje Tirane u unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori, navodeći da Albaniju Ustav obavezuje da brine o svojim sunarodnicima van te države.
Nimanbegu: Tirana se ne miješa, ima obavezu da pomogne Albancima
Portal AnalitikaIzvor

Albanska alternativa, Demokratska unija Albanaca, Demokratski savez Albanaca i Demokratski forum za integracije, potpisali su zajedničku političku platformu pred izbore u Tuzima, a spekuliše se da je Tirana imala odlučujuću ulogu u potpisivanju sporazuma.

- Principijelni dogovor sastavili su četiri politička predstavnika i potpisan je u Podgorici, dok je Ambasada Albanije u Podgorici pozdravila takav vid saradnje. Nijesam učesnik tih dogovora, ali kao nosilac liste koalicije „Albanci odlučno“ imao sam obavezu da radim na saradnji između AA i DUA, koja nažalost nije rezultirala koalicijom bar ovih subjekata. Svakako ne smatram miješanjem Albanije u unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori. U Ustavu Albanije, vlada ima obavezu da brine o svojim sunarodnicima van Albanije - rekao je Nimanbegu.

On je kazao da pozdravlja sve političke dogovore koji idu u smjeru saradnje albanskih političkih subjekata u Crnoj Gori, pa i ovu platformu.

- Postizborne koalicije su neminovnost, s obzirom na rascjepkanost političke zbilje među Albancima. Da li će platforma dovesti do formiranja vlasti samo od albanskih subjekata, to će zavisiti od volje birača - rekao je Nimanbegu.

Ocijenio je da su lokalni izbori veoma važni, pošto će to biti posljednji izbori za Tuzi kao opštinu u sklopu glavnog grada.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika