Abiznis

Završni IPA projekat "Računovodstvo za bolju budućnost"

Završna konferencija IPA projekta „Računovodstvo za bolju budućnost“ održana je danas u Podgorici, a kako je tom prilikom navedeno, ugovor o radu dobilo je 40 obučenih i sertifikovanih računovođa, dok će njih 20 sa evidencije nezaposlenih dobiti posao u deset biznis centara.
Završni IPA projekat "Računovodstvo za bolju budućnost"
Portal AnalitikaIzvor

Zavod za zapošljavanje, u partnerstvu sa Institutom računovođa i revizora Crne Gore, sproveo je jednogodišnji projekat, u okviru Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa 2012-2013“, kao dio Grant šeme „Mladi, žene i dugotrajno nezaposleni na tržištu rada“.

Predstavljaljući rezultate projekta, pomoćnik direktora ZZZ mr David Perčobić ukazao je na potrebu tržišta rada za zanimanjem računovodstveni tehničar.

- Sa relativno malim sredstavima, nepunih 200.000 eura, uključen je veoma veliki broj korisnika programa – dodao je on.

Direktorica Direktorata za tržište rada Edina Dešić istakla je spremnost Zavoda za zapošljavanje i za projekte koji slijede u narednom periodu.

- Poziv za dodjelu granta od 1,3 miliona eura, pokrenut prije dvije godine. Usmjeren je bio na prevazilaženje neusklađenosti ponude i tražnje na tržištu rada i povećanje zapošljivosti. Po tom pozivu, devet projekata je dobilo sredstva, a među njima je i obuka za zanimanje računovođa – navela je ona.

- Rezultati od više od 900 informisanih nezaposlenih, više od 800 nezaposlenih koji su inicijalno iskazali interesovanje za obuku za računovodstvenog tehničara, 280 uključenih i 230 onih koji su ispratili program do kraja, 146 certifikovanih i preko 40 zaposlenih, uz 10 osnovanih biznis jedinica širom Crne Gore, govore dovoljno i sami za sebe - zaključio je Perčobić.

O kvalitetu obuke kandidata, u kojoj je učestvovalo i pet doktora nauka, govorio je direktor Instituta računovođa i revizora Rade Šćekić, koji je naglasio da je najveći broj obučenih računovođa zaposlen u Bijelom Polju.

Portal Analitika