Svijet

Advokat: Pudždemon neće u Španiju

Belgijski advokat Karlesa Pudždemona izjavio je da ne očekuje da se u narednim sedmicama smijenjeni katalonski lider vrati u Španiju.
Advokat: Pudždemon neće u Španiju
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rekao, to se posebno odnosi na eventualni odlazak zbog saslušanja pred španskim sudom.

Advokat Pol Bekert je, na pitanje o pojavljivanju Pudždemona pred sudom, odgovorio da on "ne ide u Madrid". 
 

"Kako stvari trenutno stoje, ne vidim da će se vratiti u narednih nekoliko sedmica", rekao je Bekert za tv mrežu "VTM".

Ukoliko Španija bude tražila izručenje Pudždemona, onda će o tome odluku donijeti belgijske sudije, a ne vlada, dodao je Bekert.  

Tužilaštvo traži krivično gonjenje

Portparol vladajuće španske Narodne partije Esteban Gonzales Pons izjavio je da će, ukoliko se Pudždemon sutra ne pojavi pred sudom, "najvjerovatnije od Belgije biti tražena ekstradicija" i da će ga "belgijska policija privesti".

Vrhovni španski sud pozvao Pudždemona i 13 njegovih smijenjenih ministara da se pojave pred sudijama u četvrtak i petak, najavivši optužnice protiv njih.  
Tužilaštvo je prethodno zatražilo krivično gonjenje protiv njih zbog pobune i podsticanja na pobunu.

Pudždemon je juče poručio iz Brisela da nema namjeru da izmiče pravdi, ali da se neće vratiti u Španiju ukoliko ne dobije garancije da će tamo imati pravedno suđenje.

On je, takođe, optužio špansko tužilaštvo da pothranjuje "želju za osvetom" protiv njega, a istovremeno je istakao da neće tražiti politički azil u Belgiji, prenose francuski mediji.  
U međuvremenu, sinoć su se najmanje dvojica ministara Pudždemonove smjenjene vlade, koji su zajedno sa njim prešli u Brisel, vratili u Barcelonu, navodi AFP.

Po slijetanju u katalonsku prijestonicu nešto poslije 23:00 sati, jednog od tih ministara - Hoakima Forna (Joaquim), koji je bio zadužen za unutrašnje poslove - izviždali su na aerodromu protivnici nezavisnosti, koji su ga nazvali izdajicom i mahali španskim zastavama.

Pudždemon je sa jednim dijelom svoje smjenjene vlade prešao u Brisel nakon što su španske centralne vlasti preuzele kontrolu nad svojom sjeveroistočnom pokrajinom Katatalonijom.  
Smijenjeni katalonski predsjednik i njegov kabinet su u opasnosti da budu stavljeni u pritvor, kao i dva predsjednika katalonskih secesionističkih pokreta, prenosi B92.

 

Portal Analitika