NATO

Članstvo u NATO geopolitički važno pitanje

Članstvo Crne Gore u NATO-u nije samo regionalno već i geopolitički starteški važno pitanje jer bi bez njega postojala velika opasnost od stranog uplitanja i komplikacije političke i sigurnosne situacije, smatra bivši ministar odbrane Slovenije Roman Jakič.
Članstvo u NATO geopolitički važno pitanje
Portal AnalitikaIzvor

On je to ocijenio na međunarodnoj konferencij o bezbijednosti Zapadnog Balkana i procesu evropskih integracija regiona čiji je domaćin u Podgorici bila je Liberalna partija.

Jakič, koji je i funkcioner ALDE saveza evropskih liberala, naveo je da je pored svih problema koji su postojali u tom procesu, članstvo Crne Gore u NATO od ogromnog značaja za bezbijednost regiona.

On je, kako je saopšteno iz LP-a, ocijenio da to nije samo regionalno već i geopolitički starteški važno pitanje jer bi bez članstva Crne Gore, postojala velika opasnost od stranog uplitanja i komplikacije političke i sigurnosne situacije.

Lider liberala Andrija Popović rekao da je da u uslovima kada se svjetski tokovi mijenjaju iz trenutka u trenutak, kada se virus terorizma i agresivnog ekstremizma neobuzdano širi različitim putevima i sredstvima, životna potreba Crne Gore i njenog naroda da nastavi putem koji je čvrsto trasirala članstvo u NATO i EU savez.

"Danas se Evro-Atlantska oblast nalazi u miru, i prijetnja konvencionalnog napada na NATO zemlje je mala. To predstavlja istorijski uspjeh politike snažne odbrane, Evro-Atlantske integracije i partnerstva koje je usmjeravalo NATO kroz više od pola vijeka”, naveo je Popović.

Doris Pak, bivša poslanica EPP grupe i njemačke CDU, govorila je o važnosti glasa javnosti i nezavisnih medija u cijelom procesu bezbijednosti država regiona i Evrope.

Ona se saglasila da je NATO veoma značajan faktor stabilnosti ali da države moraju dodatno raditi na jačanju sopstvenih kapaciteta.

Izvor: Mina

Portal Analitika