Svijet

Tramp neće posjetiti demilitarizovanu zonu u Koreji

Predsjednik SAD Donald Tramp neće posjetiti demilitarizovanu zonu između Sjeverne i Južne Koreje na svom prvom putovanju u Aziju, koje počinje u petak i tokom kog će posjetiti pet zemalja, saopštila je Bijela kuća.
Tramp neće posjetiti demilitarizovanu zonu u Koreji
Portal AnalitikaIzvor

Trampu u posjetu Seulu, 7. i 8. novembra, ide u vrijeme zabrinutosti međunarodne zajednice zbog nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje i zaoštravanja verbalnog rata Bijele kuće i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

"Predsjednik neće posjetiti demilitarizovanu zonu, neće biti vremena", rekao je jedan zvaničnik i naveo da će Tramp boraviti u vojnoj bazi Hamfriz, 90 kilometara južno od Seula.

Po riječima tog zvaničnika, "nijedan američki predsjednik nije posjetio bazu Hamfriz i to će biti snažna poruka" o značaju te baze za saradnju vojski SAD i Južne Koreje.

Demilitarizovana zona, po riječima nekadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona, "jedno je od najstrašnijih mjesta na svijetu", i posjeta toj oblasti se uvijek tumači kao simbol snage veza Vašingtona i Seula u odnosu na Pjongjang.

Uprkos nazivu, granica dvije Koreje je vjerovatno najmilitarizovanija na sijvetu. Nekoliko desetina kilometara sjeverno od Seula, taj pojas širok četiri, a dugačak 248 kilometara, ispunjen je električnim ogradama, minskim poljima i protivtenkovskim zidovima.

Rekavši da je od kraja Korejskog rata "manjina" predsjednika SAD bila u demilitarizovanoj zoni, zvaničnik je rekao da su tamo bili potpredsjednik Majk Pens i ministar odbrane Džejms Matis.

Međutim, otkako je Ronald Regan bio u tom području 1983, samo Džordž Buš Stariji nije posjetio demilitarizovanu zonu.

Izvor: N1

Portal Analitika