Politika

Brajović: Kaznu zbog nedolaska u Skupštinu daće građani

Crna Gora obilježava 111 godina parlamentarizma. "Bilo je uspjeha i padova", kazao je šef parlamenta Ivan Brajović.
Brajović: Kaznu zbog nedolaska u Skupštinu daće građani
Portal AnalitikaIzvor

Ali jedan od najvećih naših uspjeha, nakon referenduma 2006., je naše članstvo u NATO. Ostao nam je još jedan vanjski cilj, a to je članstvo u EU. Vjerujem da ćemo biti prva naredna članica Unije" , kazao je Brajović, javlja Antena M.

Naglašava da je Crna Gora uspjela da sačuva multivjerski sklad i poručio studentima da se to, kako je rekao, ne podrazumijeva već da to moraju da njeguju.

Prvi čovjek Skupštine ne spori da su izazovi brojni. Navodi da bi volio da ima puni saziv parlamenta, te da je imao zadovoljstvo da je u skupštinskim klupama bilo 60 poslanika na Premijerskom satu prošle sedmice. Zadovoljan je ipak i sa tim, kako je rekao, selektivnim prisustvom. Smatra da će jedinu pravu kaznu, zbog nedolaska u Skupštinu, dati građani na izborima.

Nije, kaže, pristalica rigidnijih sankcija zbog nedolaska, objašnjavajući da je Administrativni odbor zadužen da u vezi sa tim ispita praksu i uporedna iskustva drugih zemalja.

Na pitanje kako vidi današnji parlament, Brajović je podsjeća da je odnos 42-39 poslanika ( vlast-opozicija) i navodi:" Mi normalno funkcionišemo, donosimo zakone, izvještaje...Nema više ništa po ladicama i policama. Naravno, negdje je potrebno dvije trećine za odlučivanje. Ukoliko ih nemamo nećemo odlučivati", kazao je Brajović.

Govoreći o razlozima nedolaska pojediinih partija u Skupštinu, između ostalog, kaže: "Jedino DF ima snagu da im neko ne zamjeri ( zbog toga što su došli u parlament) da žele da sarađuju sa vlašću. Ostali se možda plaše toga", ocijenio je prvi čovjek Skupštine.

Brajović, takođe, navodi da ih pozivaju da dođu u Skupštinu, ali da njihov uslov za ponavljanje izbora ne stoji. Kada su posrijedi preooruke OEBS-a Brajović kaže da za neke preporuke nije potrebna dvotrećinska većina "i to ćemo savjesno i korektno uraditi" kaže Brajović.

Najmlađi poslanik u Skupštini Miloš Nikolić kaže da je parlament postao poprište sukoba i verbalnih obračuna. Vjeruje, međutim, da imaju snage da se tome odupru. Smatra da nova generacija političara ima zadatak da na temeljima ustavnog patriotizma grade jake, stabilne, nezavisne i reformisane institucije.

"Samo tako ćemo obezbijediti dugotrajnost i nezavisnost naše Crne Gore", poručio je Nikolić, poslanik DPS-a.

Portal Analitika