Politika

Doris Pak sa liderima DF-a: Njemačka pažljivo prati suđenje

Lideri DF, Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević razgovarali su sa Doris Pak (CDU), doajenom Evropskog parlamenta, članom predsjedništva Evropske narodne partije - EPP i odličnim poznavaocem prilika na Zapadnom Balkanu.
Doris Pak sa liderima DF-a: Njemačka pažljivo prati suđenje
Portal AnalitikaIzvor

Lideri DF su, kako je saopšteno iz tog saveza, upoznali Pak sa organizovanim državnim, političkim, institucionalnim, tužilačkim i sudskim progonom koji prolazi DF, po nalogu Mila Đukanovica i DPS. Oni su istakli da je progon počeo 24.10.2015. kada je na protestima DF eskaliralo narodno nezadovoljstvo, što je uplašilo Đukanovića i od tada su lideri, funkcioneri, članovi i aktivisti DF izloženi progonu tužilaštva koje predvodi Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

Lideri DF su do detalja objasnili Pak, da je Đukanović sa svojim najbližim saradnicima pripremao za prošle izbore izazivanje incidenata na dan izbora, za koje bi lažno optužio DF, pohapsio ili čak pobio njegove lidere i zabranio rad. Kako je taj plan bio otkriven nekoliko dana pred izbore, režim je na brzinu montirao aferu državni udar koja se zasniva na lažnom svjedočenju jednog ucijenjenog kriminalca, ubice i saradnika ANB i BIA.

“U nastavku progona DF i pokušaja zabrane njegovog rada, Katnić je montirao i lažnu aferu pranja novca gdje potpuno nevini ljudi leže u zatvoru 6 mjeseci”, piše u saopštenju.

Lideri DF su istakli da je kriza u zemlji duboka, da je progonom DF razoren parlamentarizam i ugrožen ustavni poredak, ugrožena su elementarna ljudska prava i slobode i da se kriza može mirnim putem riješiti samo organizovanjem prvih fer i slobodnih izbora.

Pak je izrazila svoju zabrinutost zbog progona lidera DF i njihovih familija i istakla da je zloupotreba sudova u progonu opozicije neshvatljiva i neprihvatljiva za zemlju koja pregovara o članstvu u EU.

“Sudovi moraju da postupaju nepristrasno i na osnovu dokaza, a ne na osnovu želja ili interesa jedne druge političke partije. Mi u Njemačkoj pažljivo pratimo suđenje za navodni državni udar i zapažamo da se optužba temelji na izjavama jednog hazardera, kao krunskog svjedoka. Nevjerovatno je da je krunski svjedok optužbe jedan zločinac, u Hrvatskoj osuđen na 21 godinu zatvora, a koji nikad nije Hrvatskoj isporučen. Mnogo je sumnji i nejasnih stvari i pitanja bez odgovora. Zemlja kandidat za članstvo u EU mora na djelu da pokaže da je posvećena vladavini prava. A i da omogući opoziciji da normalno i neometano radi. Neshvatljivo je da neki sudija u presudi jednom od  lidera DF kaže da je poslanička funkcija “otežavajuca okolnost”. Poslanici su suvereni jedne zemlje i temelj njene demokratije.” istakla je  Pak.

 

Portal Analitika