Sci/Tech

Prvi sastanak međunarodne ekspertske komisije u Budvi

Prvi sastanak naučnih eksperata koji rade na izradi tehničke specifikacije za obje opcije Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope održava se u Budvi 30. i 31. oktobra u hotelu “Avala”. Učesnici konferencije imaju priliku da razmijene mišljenja o nacrtima studija za obje opcije projekta - Sinhrontronski izvor zračenja i Hadronska kancer terapija sa istraživanjima u biomedicini.
Prvi sastanak međunarodne ekspertske komisije u Budvi
Portal AnalitikaIzvor

Prisutne je pozdravila ministarka nauke dr Sanja Damjanović koja je u uvodnom obraćanju izrazila veliku zahvalnost gostima koji su pristali da rade na konkretnim idejnim rješenjima, isključivo na dobrovoljnoj osnovi, te pruže nesebičan doprinos u daljoj realizaciji ovog Regionalnog projekta.

Takođe, Damjanović je predstavila dosadašnje realizovane aktivnosti, kao i sljedeće korake koji se odnose na organizovanje Naučnog foruma u Trstu u saradnji sa ICTP Institutom, UNESCO-om i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju IAEA.

Editorial Committee, sastavljen od međunarodnih naučnih eksperata, već tri mjeseca intezivno radi na specifikaciji, dok će finalna verzija biti završena do kraja januara.

Na dvodnevnom sastanku eksperata učestvuju: nekadašnji direktor CERN-a i pokretač ideje o uspostavljanju Međunarodnog instituta, profesor Hervig Šoper, naučnik sa Univerziteta Oksford i saradnik na projektu DIAMOND, Rikardo Bartolini, direktor Instituta CNAP Pavia (Italija) Sandro Rosi, tehnnički direktor SESAM projekta Diter Ajnfild, bivši direktor Instituta GSI u Njemačkoj Hans Špeht,Mark Plesnik (Kozilab, Slovenija), Žak Baloso (Institut u Grenoblu), naučnica iz CERN-a Manjit Dosanj, dok su putem video linka uključeni Amor Nađi (Institut SOLEIL - Francuska) i Ugo Amaldi, nekadašnji direktor Instituta CNAO Pavia.

Završne verzije nacrta će biti predstavljene na naučnom Forumu u Trstu, u januaru 2018. godine, koji organizuju međunarodni institut ICTP i Ministarstvo nauke Crne Gore. Takođe, na Forumu će učestvovati predstavnici Evropske komisije, UNESCO-a, CERN-a i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Izvještaj o rezultatima naučnog Foruma biće predstavljen na sljedećoj Zajedničkoj konferenciji u okviru Berlinskog procesa, a koja će biti održana početkom 2018. godine u Italiji.

Sljedeći korak zemalja potpisnica Deklaracije jeste imenovanje njihovih predstavnika u Upravnom odboru ovog Regionalnog projekta (Steering Committee), a za predsjedavajuću imenovana je ministarka nauke, dr Sanja Damjanović.

Zahvaljujući bogatom iskustvu i kontaktima profesora Šopera, imenovani su eksperti, renomirani naučnici iz prestižnih naučnoistraživačkih ustanova u Evropi, koji su članovi međunarodne komisije koja je zadužena za izradu tehničke specifikacije projekata za obje opcije Instituta.

Deklaracija o namjeri za uspostavljanje Međunarodnog naučnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope svečano je potpisana prošle nedjelje, 25. oktobra u CERN-u (Ženeva), od strane: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Makedonije, Srbije i Slovenije.

Portal Analitika