Društvo

U Centru za obuku počeo Osnovni podoficirski kurs

U Centru za obuku u Danilovgradu počeo je danas Osnovni podoficirski kurs.
U Centru za obuku počeo Osnovni podoficirski kurs
Portal AnalitikaIzvor

Tim povodom, na prigodnoj svečanosti, prisutnima su se obratili pukovnik Miodrag Vuksanović, komandant Centra za obuku, potpukovnik Radivoje Radović, predstavnik Odjeljenja za operacije za obuku (G-3/7) Generalšataba Vojske Crne Gore i zastavnik Vladan Kojić, glavni podoficir Vojske Crne Gore.

Osnovni podoficirski kurs namijenjen je početnom osposobljavanju novih podoficira za samostalno vršenje profesionalnih dužnosti. Ovaj vid usavršavanja predstavlja nadogradnju ranije stečenih znanja za lica koja su u profesionalnoj vojnoj službi, kao vojnici po ugovoru, proveli najmanje tri godine. Kurs traje šest mjeseci i podijeljen je u dva modula. Prvi tromjesečni modul biće realizovan u Centru za obuku, gdje će polaznici kursa usvojiti opšta podoficirska znanja i vještine. Drugi tromjesečni modul biće fokusiran na stručno-specijalističku obuku i biće realizovan u jedinicama, gdje će većina novih podoficira i obavljati svoje prve podoficirske dužnosti. 

Ovo je treći Osnovni podoficirski kurs koji se realizuje od sticanja nezavisnosti i ima za cilj stvaranje preduslova za plansko podmlađivanje podoficirskog kadra u Vojsci Crne Gore.

Ovaj kurs predstavlja nastavak tradicije obučavanja i školovanja podoficirskog kadra u Crnoj Gori. O tome govori i činjenica da je u Podgorici oktobra 1895. godine formirana “Pješadijska podoficirska škola”, radi obrazovanja prve generacije crnogorskih školovanih podoficira. Tada je primljena klasa od 60 kadeta koji su prošli obuku u trajanju od šest mjeseci. Prva klasa diplomaca je po završenom školovanju i promociji u početni podoficirski čin upućena u Prvi “udžbeni” bataljon stajaće – profesionalne vojske, koji je formiran 2. avgusta 1896.godine na Cetinju. Profesionalni sastav “udžbenog” bataljona je kroz realizaciju ciklusa četvoromjesečnih vježbi vršio obuku oficira i podoficira narodne vojske. 

Tekovine Prvog “udžbenog” bataljona stajaće crnogorske vojske nastavlja Centar za obuku Vojske Crne Gore.

Portal Analitika