Društvo

Pink M Tv traži da se spriječi hajka na tu medijsku kuću

Pismo, koje potpisuje uredništvo i menadžment, objavljujemo integralno:
Pink M Tv traži da se spriječi hajka na tu medijsku kuću
Portal AnalitikaIzvor
 
PinkM televizija danima je žrtva napada i pokušaja diskreditacije sa nekoliko adresa, što saopštenjima, što otvorenim pismima, što prigovorima i pritiscima na Agenciju za elektronske medije. A opravdano i sumnjamo, da su posrijedi koordinirani i vremenski sinhronizovani napadi od sljedeće grupe: Gorana Đurovica, čelnika Javnog servisa, Željka Ivanovića, tabloida Vijesti i pojedinih opozicionih partija.

 

Naime, u proteklih, svega nesto više od sedmicu, od 11 prigovora o kojima odlučuje Agencija za elektronske medije, čak 9 je napisano protiv PinkM-a. I to: šest od RTCG-a, dva od Željka Ivanovća, jedan od Demokratske Crne Gore.
 

Jedan od devet članova Savjeta RTCG Goran Đjurovic u nedjelju 29.10. 2017, otvorenim pismom obratio se članovima Savjeta i direktoru Agencije za elektronske medije Abazu Džafiću i, stiče se utisak - otvoreno im zaprijetio “da rade ili da ustupe mjesto hrabrijima i onima sa više znanja”, kako pise u njegovom pismu.

- Podsjećamo da smo se istim povodom, a u cilju zaštite Ustavom zagarantovane slobode izražavanja, obraćali i prošle godine, kada su takođe sinhronizovao i organizovano Željko Ivanović, te opozicione strukture, poslali 70-tak prigovora na rad našeg medija, neosnovano i netačno nas optužujući. Od čega je Ivanović poslao preko 50 prigovora. Tada su Željko Ivanović, Goran Đurovic, i opozicioni URA, SDP i sa njima povezane NVO, takođe pokušali da izvrše pritisak na članove Savjeta i čelnika Agencije za elektronske medije, a potom organizovano putem tabloida Vijesti i sa njima povezanim partijama, tražili gašenje slobodne riječi.

- Osim sto je ostalo nejasno u čije ime se Đurovic u nedjelju 29.10.2017. obratio javnosti? U čije ime brani Javno preduzeće RTCG? Ako se obraća kao član Savjeta RTCG, da li za to ima neophodnu saglasnost ostalih osam članova?

Nejasno je i u čije ime Đurovic pokušava da izvrši pritisak na članove Savjeta Agencije za elektronske medije i direktora Džafića?

Ako govori kao predstavnik NVO sektora, takođe se pitamo da li zna kolika je odgovornost za javno iznijete grube neistine na račun našeg medija, kolika je odgovornost zbog pritiska na PinkM, ali i kolika je odgovornost zbog poruka i pritisaka na članove Savjeta AEM-a?

Obraćamo Vam se u nadi da ćete zaštiti PinkM od pokušaja diskreditacije, a sada već i otvorenih prijetnji gašenjem, te organizovanih sinhronizovanih zloupotreba polozaja člana Savjeta RTCG Đurovića i sa njim povezane grupe - menadžmenta RTCG, te privatne firme Vijesti, Željka Ivanovića i dijela opozicionih partija.

Da je u pitanju nastavak hajke na najgledaniju televiziju u Crnoj Gori i pokušaj da se zabrani da građani čuju i drugu stranu, svjedoče i ti brojni prigovori protiv naše televizije, koji su apsolutno neosnovani, kao što je i neistina koju u pismu navodi Đurović o televizji PinkM, citiramo: “ U posljednje vrijeme televizija Pink Msprovodi nasilje nad Radio i Televizijom Crne Gore plasirajući neistine o javnom servisu, članovima organa i menadžmenta uz kršenje svih profesionalnih standarda “, kraj citata. Đurović, akcentujemo, kao ni čelnici Javnog servisa, u prigovorima, ne objavljuju niti jednu činjenicu, niti dokaz kojima bi opovrgli naše izvještavanje, što je u našim odgovorima, dostavljenim AEM-u, u zakonom predviđenom roku, i potcrtano.

Prva reakcija PinkM-a uslijedila je poslije neistina izrečenih javno od generalne direktorke Andrijane Kadije (12. 09.2017.) da RTCG-u raste gledanost na osnovu nekakvog upitnog istrazivanja Defact-a Miloša Bešića, što direktno ugrožava našu poslovnu politiku i nanosi veliku poslovnu štetu našoj medijskoj grupaciji, te je stoga to bila najvažnija novinarska tema koju smo obrađivali. Pokazaće se ubrzo da je izjava Kadije bila neistinita.

Podaci o gledanosti, prema kojima je PinkM prva, a RTCG četvrta televizija po gledanosti, a koje je objavio PinkM, sa druge strane, pokazali su se istinitim, pa je ubrzo to bila i tema na potonjoj sjednici Savjeta RTCG (17.10.2017.), kada je otkriveno da nova uređivačka politika Radio-televizije Crne Gore, bilježi rekordno nisku gledanost.

PinkM je medij koji činjenično, kredibilno i jasno izvještava o potonjim dešavanjima u Crnoj Gori, te mogućim zloupotrebama u Javnom preduzeću RTCG, koje se finanasira iz budzeta sa preko 10 miliona EUR, novcem građana, a što smo po Ustavu slobodni i dužni da izvijestimo.

Ovim i svim drugim povodima čelnici Javnog servisa pozivani su vise puta iz PinkM-a, čak su i u mikrofon ponuđeni da nam daju odgovore, a što su takođe više puta odbili, kako su cijenjeni građani i javnost bili u prilici da vide u našim informativnim formatima.

Pink M je izvještavao i izvještava o djelovanju državne insititucije - Agencije za sprječavanje korupcije, koja je utvrdila da su ce Goran Đurović i jos neki članovi Savjeta RTCG ogriješili o zakone Države Crne Gore, i o tome smo po Ustavu slobodni i dužni da izvijestimo.

Otkrili smo, a što nam je sluzbenik Ambasade SAD Saša Brajović i potvrdio, da je sa Brajovićem Goran Đurović osnovao CRNVO, sto smo po Ustavu slobodni i dužni, takođe da prezentujemo javnosti.

Ovim i svim drugim povodima i Goran Đurović je pozivan vise puta iz PinkM-a, čak je i u mikrofon ponuđen da nam da odgovore, a što je takođe više puta odbio, kako su cijenjeni građani i javnost bili u prilici da vide u našim informativnim formatima.

Izvještavao je PinkM i prenosio stavove i činjenice koje je u septembru 2017. iznio Darko Ivanović, član Savjeta AEM-a kako je Goran Đurović sa porodicom i interesno povezanim licima osnovao na desetine nevladinih organizacija, kako bi svojim saradnicima, a kasnije i sebi obezbijedio članstvo u Savjetu RTCG, a u tome su ga prije desetak godina razotkrili iz MANS-a.

Poduži je spisak upitnih djelovanja menadžmenta Javnog preduzeca RTCG i Gorana Đurovića, o kojima smo dužni ali i slobodni, po Ustavu suverene drzave Crne Gore, da izvještavamo.

Institucija kakva je Agencija za elektronske medije, mora biti nezavisna u odlučivanju i niko pa ni Goran Đurović, niti čelnici Javnog servisa, kao ni Željko Ivanović, kome je PinkM “bolna tačka” i konkurencija, jer je godinama najgledanija televizija u Crnoj Gori, na AEM, ne bi smjeli da vrše bilo kakav pritisak.

Na kraju smo primorani, a što javnosti, cijenjenim građanima i relevantnim insitucijama i međunarodnim adresama saopštavamo, da tražimo Ustavom zagarantovanu zaštitu od sinhronizovanih napada Gorana Đurovica, članova menadžmenta Javnog servisa, Željka Ivanovića, te dijela opozicije, na televiziju PinkM.
 

Portal Analitika