Društvo

Otrovni ftalat otkriven u novim lutkama

Zdravstveno-sanitarna inspekcija naložila je povlačenje sa tržišta lutke „Magic Girl“ jer je utvrđeno da predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje potrošača, zbog nedozvoljenih količina hemikalije ftalat.
Otrovni ftalat otkriven u novim lutkama
Portal AnalitikaIzvor

Povlačenje igračke naloženo je 15 mjeseci nakon što su otrovne lutke uvezene na crnogorsko tržište, piše Dan.

Analize su pokazale da se u spornim lutkama nalazi 93 puta više ftalata od dozvoljenih količina. Ftalat je hemikalija koja se može naći u mekoj plastici i koja može imati toksično dejstvo na jetru, bubrege i reproduktivni sistem.

Nedozvoljeno prisustvo štetne materije utvrđeno je kontrolom Zdravstveno-sanitarne inspekcije. Nije poznata robna marka sporne igračke.

- Igračka se nalazila na tržištu Crne Gore od 6. jula 2016. do 17. oktobra 2017. godine - obavijestio je uvoznik ove igračke, preduzeće DPP „Bošković“ iz Budve.

Iz tog preduzeća su pozvali građane da, ukoliko posjeduju ovu igračku, odmah je odnesu u objekat gdje su je kupili ili u veleprodaju tog uvoznika.

Igračka ima povećan sadržaj di-n-oktil ftalata (DNOP) u odnosu na propisanu vrijednost. Naime, izmjerena vrijednost je 9,3 odsto po masi, a dozvoljena 0,1 odsto.

RTCG

Portal Analitika