Finansije

DRI: Probijeno osam fiskalnih pravila

DRI je juče objavila godišnji izvještaj o revizijama od oktobra prošle do oktobra tekuće godine, u čijem je okviru ocjena primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti u 2016. U tom izvještaju, koji su sačinili senatori dr Milan Dabović i dr Branislav Radulović, navod se da je probijeno šest statičkih i dva dinamička indikatora.
DRI: Probijeno osam fiskalnih pravila
Portal AnalitikaIzvor

- DRI je utvrdila da limiti potrošnje definisani budžetom od 1,67 milijardi odstupaju od utvrđenih Smjernicama fiskalne politike za period 2015 - 2018, koji iznose 1,5 milijardi eura. Glavni razlog su naknade za majke sa troje i više djece i plate u javnom sektoru - navodi se u izvještaju.

Izdaci za kapitalni budžet, umanjen za izuzeća, planirani su ispod zahtijevanog limita potrošnje. Sredstva su umanjena sa 319,9 na 100 miliona eura, zbog izmjene dinamike izgradnje dionice od Smokovca do Mateševa.

- To je dovelo do umanjenja planiranog iznosa za realizaciju ovog projekta sa 246,5 miliona na 32,5. Prijedlogom zakona o završnom računu budžeta za 2016. izdaci kapitalnog budžeta, umanjeni za izuzeća, iznose 76 miliona eura - objašnjeno je u izvještaju.

Nijesu ispunjeni kriterijumi potrošnje, javnog duga, deficita, kao i kriterijum da stopa rasta kapitalnog budžeta i budžetske rezerve bude manja od rasta nominalnog BDP-a.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika