Društvo

Kako djeluju ćelije insajderskih trgovaca na Kosovu

Četrdesetpetogodišnji Eldin Đ. imao je sreće. Poslije skoro dvogodišnjeg boravka u mjestima u sirijskoj provinciji Deir-Ezor, mitrovičkog medicinskog tehničara zarobila je vojska Sirije, da bi samo dva mjeseca kasnije, krajem prošle godine ušao u „kvotu 800“ oslobođenih zarobljenika koje je pomilovao sirijski predsjednik Asad.
Kako djeluju ćelije insajderskih trgovaca na Kosovu
Portal AnalitikaIzvor

Odležao je, doduše, još dvadesetak dana u jednom od turskih zatvora da bi, bez posebnih problema, stigao na Kosovo. Činilo mu se - konačno, kao slobodan čovjek. A, onda je u poneđeljak, 27. marta ove godine, uslijedio telefonski poziv.

- Sa zaštićenog broja - priča Eldin, pozvala me osoba koja se predstavila kao Ljavdrim, iz humanitarne organizacije Keshila, iz Kačanika. Tražio je od mene da mu kažem mjesto i vrijeme, kako bismo se u što kraćem vremenu sreli. Pitao sam, prilično zbunjeno, zašto bi se srijetali, ako se nikada nijesmo ni upoznali, a dobio sam odgovor da je razgovor sa ljudima iz Keshile obaveza svakog vjernog muslima – priča on.

Već sjutradan, nastavlja Pobjedin sagovornik, sreli smo se u jednoj od čajdžinica u starom dijelu južne Mitrovice i Ljavdrim mu je bez uvijanja, odmah rekao da od njega očekuje prilog Keshili od najmenja dvije hiljade eura, a zauzvrat će dobiti potpunu zaštitu od potencijalnih svjedoka koji bi ga mogli teretiti za učešće na ISIL-ratištima.

Prema tvrdnjama Pobjedinog mitrovičkog sagovornika, ucjenjivačka tehnologija takozvanih insajdera prilično je jednostavna. Organizovani su unutar zatvorenih ćelija od najviše desetak ljudi; informacije o povratnicima prikupljaju od komšija, poznanika, pa i njihove šire rodbine i njima trguju. Zatim, preko povjerljivih posrednika stupaju u kontakt sa ciljanom osobom i nude mu nagodbu: ili novac ili informacije idu nadležnim službama. Cijene se kreću od dvije, čak do 10.000 eura, zavisno od procjene kakvog je imovnog stanja povratnik.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika