Društvo

Damjanović: "Reflektor" će postati stvarna novinarska i opšte društvena vrijednost

Bezmalo devetnaest je godina prošlo od pokretanja magazine za politička i društvena pitanja “Reflektor” i petnaest godina je prošlo od njegovog gašenja. U tom međuperiodu, sa svoja trideset i dva broja, izlazio je ovaj magazin čiji je osnivač i izdavač bila NVO “Civilni forum” iz Nikšića. Više od 100 intervjua i preko 250 autorskih tekstova ličnosti iz političkog, kulturnog, naučnog, uopšte javnog života, bilans je vremenski kratkog, ali sa ove vremenke distance jako važnog postojanja ovog magazina i tek će, slobodan sam zaključiti, u budućnosti postati stvarna novinarska i opšte društvena vrijednost, naveo je urednik "Reflektora" od 1998. do 2002. godine Budimir Damjanović u uvodniku za novi broj "Kulture sjećanja" u izdanju Medijske kulture.
Damjanović: "Reflektor" će postati stvarna novinarska i opšte društvena vrijednost
Portal AnalitikaIzvor

"Magazin za politička i društvena pitanja “Reflektor” imao je zadatak da afirmiše ideje slobodoumnih i samopouzdanih ličnosti sposobnih da razborito rasuđuju, da se služe argumentima u raspravama, da razvijaju kulturu tolerancije, da poštuju pravo na različitost, da ohrabruju odvažnost i smjelost u ispoljavanju sopstvenog stava, da čuvaju dostojanstvo sopstvene ličnosti i upravo na taj način poštuju i čuvaju dostojanstvo drugih, da koriste ljudska prava kao osnovu za razrješavanje društvenih problema i upotrebljavaju ljudska prava kao mjeru za stepen razvoja društva.

U magazinu za politička i društvena pitanja “Reflektor” problematizovana je kritika društvenih odnosa i istovremeno omogućavano da se sagledava stvarnost iz više uglova.

Ovaj broj Medijske kulture na svojstven način osvježava sjećanje na magazin za politička i društvena pitanja “Reflektor”, na ličnosti koje su obilježile javni život, vremena izlaženja magazina, i na kraju determiniše samu funkciju i značaj ovog glasila. 

Glavni i odgovorni urednik je dao sebi za pravo da od ukupnog broja intervjua, kroz tri poglavlja: politika, mediji, kultura i društvo, izabere dvadeset i četiri intervjua i  jedan autorski tekst i ponovo ih ponudi čitalačkoj publici na novo čitanje, na ocjenu valjanosti, vizionarstva intervjuisanih, uloge i značaja “Reflektora” u ukupnim društvenim kretanjima u Crnoj Gori.

I kroz ovaj vid sjećanja na “Reflektor” želim da se zahvalim svim sagovornicima koji su, i pored brojnih obaveza, našli vremena da se odazovu i promovišu svoje stavove prepoznavši u “Reflektoru” medij gdje se afirmišu stavovi koji imaju svoje uporište i valjanu argumentaciju. “Reflektor” je ne samo glavnom i odgovornom uredniku, već i cijeloj redakciji, dao i tu privilegiju da ostvarimo kontakte sa predsjednicima država, vlada, istaknutim političkim ličnostima, velikim i priznatim novinarskim imenima, kulturnim i naučnim radnicima. Još jednom hvala svima njima koji su “Reflektor” učinili prepoznatljivim, čitanim i trajnim".

Portal Analitika