Svijet

Pućdemon pobjegao u Brisel

Katalonski predsjednik Karles Pućdemon napustio je Španiju i otišao u Brisel, objavile su španske vlasti.
Pućdemon pobjegao u Brisel
Portal AnalitikaIzvor

Špansko državno odvjetništvo najavilo je optužnicu protiv Pućdemona za pobunu protiv vlasti nakon što je Katalonija u petak proglasila nezavisnost, a Madrid je zatim naredio raspuštanje katalonske vlade te sazvao nove parlamentarne izbore za 21. novembar. Pućdemonova stranka objavila je u ponedjeljak da će izaći na vanredne izbore u Kataloniji za dva mjeseca.

Prijeti im do 30 godina zatvora

U subotu su Pućdemon i potpredsjednik katalonske vlade Oriol Žunkera odbili prihvatiti smjenu iz Madrida te se i dalje smatraju legalno izabranim zvaničnicima. Španska vlada smijenila je i šefa katalonske policije, koji je odbio reagovati tokom referenduma, te na njegovo mjesto postavila Ferana Lopeza, čovjeka koji je ranije bio drugi čovjek katalonske policije.

Državi odvjetnik najavio je u ponedjeljak podizanje optužnice protiv Pućdemona, Žunkere i Forkadel zbog "pobune, neposlušnosti i malverzacija s javnim fondovima". Ovakva ozbiljna optužnica, u slučaju da bude osuđen, znači da bi Pućdemon mogao dobiti i do 30 godina zatvora.

 U subotu je španska vlada preuzela kontrolu nad katalonskom administracijom, a u ponedjeljak su se neki razriješeni zvaničnici počeli vraćati u kancelarije. Oko osam sati ujutro Pućdemon je na društvenoj mreži Instagram objavio fotografiju s pogledom iz svoje kanclearijea uz riječi "Bon dia" (Dobar dan).

Iz toga se naslutilo da je on u zgradi ispred koje se okupilo nekoliko stotina građana i novinara te čekalo njegovo pojavljivanje i izjavu.

Pućdemon se na odlazak u Brisel odlučio nakon što je belgijski ministar za migracije i azil Teo Franken izjavio da može dobiti azil u njegovoj državi. Španski mediji su objavili da mu se pridružilo još nekoliko članova katalonske vlade, a očekuje se njihovo kasnije obraćanje javnosti.

Frankenova stranka zagovara nezavisnost Flandrije

Belgijski ministar Franken pripada nacionalističkoj stranci Novi flamanski savez, koja je čvrsto povezana s katalonskim separatističkim pokretom. Njegova stranka zagovara nezavisnu Flandriju.

"Katalonci koji se osjete politički ugroženim mogu zatražiti azil u Belgiji. To uključuje predsjednika Pućdemona. To je 100 posto legalno", izjavio je Franken za belgijsku televiziju VRT ovog vikenda.

(index.hr)

Portal Analitika