Turizam

Do 2030. godine zabranjena gradnja nuklearnih elektrana u Crnoj Gori

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma danas je počelo održavanje Regionalne radionice o dobrim praksama razvoja ljudskih resursa u oblasti nuklearne bezbjednosti, u saradnji Odjeljenja za nuklearnu sigurnost i bezbjednost Međunarodne agencije za atomsku energiju i Ministarstva održivog razvoja i turizma.
Do 2030. godine zabranjena gradnja nuklearnih elektrana u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Radionicu je otvorila Ivana Vojinović, generalna direktorica za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma koja je podsjetila da ovaj značajan događaj okuplja učesnike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Rumunije, Srbije i Crne Gore te predstavnike Međunarodne agencije za atomsku energiju i eminentne predavače iz Sjedinjenih Američkih Država, Bugarske i Ruske Federacije, koji će tokom trajanja radionice imati priliku i mogućnost da prenesu svoja znanja i vještine na sve njene učesnike.

Ona je izrazila uvjerenje da će tokom radionice učesnici voditi opsežne i interaktivne dijaloge i diskusije, te izvoditi brojne i praktične vježbe kada je riječ o izazovima i dobrim praksama razvoja ljudskih resursa u oblasti nuklearne bezbjednosti te, kako je istakla, vršiti identifikaciju potrebnih programa obuke kadrova u oblasti nuklearne bezbjednosti.     

Kako je podsjetila, Crna Gora je nenuklearna država.

„U našoj državi ne postoje nuklearne instalacije, postrojenja i nuklearna goriva i zabranjen je promet nuklearnog materijala, što je sve na adekvatan način regulisano Zakonom o zaštiti od jonizujućeg zračenja“, kazala je Vojinović.

Takođe, kako je dodala, našim strateškim dokumentima kao što su Strategija razvoja energetike i Energetska politika do 2030. godine zabranjuje se izgradnja nuklearnih elektrana i sličnih instalacija.

„Iako je primjena izvora jonizujućeg zračenja u Crnoj Gori svedena na nivo medicine, industrije i naučno-istraživačke djelatnosti, mi smo i te kako svjesni važnosti pravilne upotrebe nuklearnog materijala u mirnodopske svrhe, a naročito potrebe kontinuiranog jačanja i unapređenja kvaliteta nivoa nuklearne bezbjednosti na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Upravo, uvažavajući tu činjenicu, u Crnoj Gori smo na ovaj datum potpisnici gotovo svih međunarodno pravnih instrumenata u ovoj oblasti“, navela je Vojinović.

Ona je takođe prisutne upoznala da je Vlada Crne Gore usvojila niz važnih strateških dokumenata koji na različite direktne i indirektne načine tangiraju oblast nuklearne bezbjednosti.

„U oblasti nuklearne bezbjednosti od izuzetnog je značaja saradnja na svim nivoima, naročito danas kada su, nažalost, teroristički napadi učestali. Članstvo Crne Gore u mnogim inicijativama izraz je našeg opredjeljenja da zapravo postanemo dio regionalnih i međunarodnih sistema bezbjednosti“, poručila je ona. 

Aleksej Kazenov, naučni sekretar radionice i oficir za obuku u Direkciji za nuklearnu bezbjednost Međunarodne agencije za atomsku energiju naveo je da je održavanje ove radionice od značaja za uspostavljanje nacionalnih programa za razvoj ljudskih resursa u oblasti nuklearne bezbjednosti, a u cilju obezbjeđivanja stalne raslopoloživosti neophodnog broja kompetentnih i motivisanih zaposlenih.

Kako je naveo, širom svijeta prepoznato je da kvalitetna i efektivna obuka u oblasti nukelarne bezbjednosti predstavlja jedan od najvažnijih preduslova za ostvarivanje održivih režima nuklearne bezbjednosti.

„Naša Agencija ulaže napore kako bi pomogla pojedinačnim državama, na osnovu njihovih zahtjeva, u svim aspektima razvoja ljudskih resursa, kao i edukacije, obuke te uspostavljanja centara za podršku u oblasti nuklearne bezbjednosti“, kazao je Kozenov. 

Regionalna radionica o dobrim praksama razvoja ljudskih resursa u oblasti nuklearne bezbjednosti trajaće do 3. novembra.

Portal Analitika