Kultura

ISU: Razgovori u muzeju i Večernja škola sa Borisom Budenom

Poznati hrvatski teoretičar kulture, filozof i publicista Boris Buden, gost je ove nedjelje na Cetinju u okviru projekta „Preokupacije“. On će u Crnogorskoj umjetničkoj galeriji „Miodrag Dado Đurić“ sjutra započeti dvodnevnu radionicu „Istorija: prokletstvo ili spas“, a u srijedu održati predavanje „Kojim jezikom govorimo?“ od 20 časova.
ISU: Razgovori u muzeju i Večernja škola sa Borisom Budenom
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rečeno Portalu Analitika iz Instituta za savremenu umjetnost, publika će imati priliku da čuje predavanje Budena tematski vezano za Deklaraciju o zajedničkom jeziku. Diplomirao je filozofiju na Univerzitetu u Zagrebu, uz dopunske studije marksizma. Doktorirao je na Humboldtovom univerzitetu u Berlinu iz teorije kulture, a živi u Berlinu.

- Sredinom oktobra, „Preokupacije“ su započete programom predavanja Razgovori u muzeju, kad je gost bio istaknuti teoretičar umjetnosti Miško Šuvaković, koji je govorio na temu „Dinamične zone umjetnosti i teorije: jugoslovenske i postjugoslovenske prakse“.

Desetak dana kasnije, gost projekta bio je istoričar i teoretičar umjetnosti Branislav Dimitrijević iz Beograda, koji je, uz projekcije filmova, publici predstavio svoje knjige: „'Slatki film' Dušana Makavejeva“ i „Potrošeni socijalizam - Kultura, konzumerizam i društvena imaginacija u SFR Jugoslaviji“.

Razgovori u muzeju okupiće veliki broj mladih ljudi, koji su sa izuzetnim interesovanjem ispratili, komentarisali i svojim aktivnim učešćem potvrdili neophodnost ovakvih sadržaja u oblasti kulture – istakli su ISU.

3010preokupacije

Budenov seminar „Istorija: prokletstvo ili spas“ dio je programskog segmenta „Večernja škola“ projekta „Preokupacije“, koji zajednički organizuju Narodni muzej Crne Gore i ISU, a uređuju Vjera Borozan i Natalija Vujošević.

- U narednom periodu, „Preokupacije“ će na Cetinje dovesti još značajnih imena nezavisne scene, umjetnike, predstavnike akademske zajednice, autore koji djeluju interdisciplinarno. Nakon istoričara i teoretičara kulture i umjetnosti, koja su sa publikom otvorili važne teme i afirmisali nove modele širenja znanja i opšteg društvenog promišljanja, do kraja godine publika će, pored ostalog, imati priliku da čuje crnogorskog reditelja Ivana Salatića, Eremira Krasnićija (Oral History of Kosovo) i Mirana Mohara (IRWIN NSK) – najavljuju iz ISU za Portal Analitika.

U okviru projekta je Mini kino, novi programski segment Umjetničkog muzeja, koji publici nudi umjetničke filmove i video radove iz arhive Crnogorske kinoteke.

Projekat „Preokupacije“ organizuje NU Institut za savremenu umjetnost sa Cetinja, u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom „Đurđe Crnojević“, Narodnim muzejom Crne Gore i Crnogorskom kinotekom, a podržalo ga je Ministarstvo kulture.

K. J.

Portal Analitika