Kultura

Novinarska pogača od mrvica iz života

Knjiga „Ulcinjske skice“ dugogodišnjeg dopisnika Pobjede Aleksandra Aca Janinovića predstavljena je u subotu veče u prepunoj sali Biblioteke u Ulcinju. Knjigu je objavila „Nova Pobjeda“, a čine je tekstovi i zapisi koje je Janinović pisao kao dopisnik našeg lista. Izabrala ih je i priredila zamjenica glavnog i odgovornog urednika Pobjede Radmila Uskoković-Ivanović.
Novinarska pogača od mrvica iz života
Portal AnalitikaIzvor

 Uz autora, o knjizi su govorili publicista i novinar iz Ulcinja Mustafa Canka, pomoćnik direktora Centra za kulturu dr Nail Draga i nekadašnji urednik u Pobjedi Savić Jovanović.

Znanje i iskrenost - Šteta bi bilo da Acovi tekstovi nijesu u formi knjige objavljeni i postali dostupni široj čitalačkoj publici. Posebno sada i ovdje kada nam najviše nedostaje brige i ljubavi za ovaj grad, nama najdraži na planeti.

Još kada se to radi na otmjen način, jezički i činjenično precizno i misaono konzistentno. Upravo je takav život kolege Aleksandra Janinovića, najplodonosnijeg izdanka kručanske sloge, solidarnosti i umjerenosti. Uz stabilnost i stalnu kreativnost, to je kombinacija koju je grad donio kao najviši dar. Da bi je održali, treba nam mnogo znanja, truda i, prije svega, iskrenosti – kazao je Mustafa Canka.

On je naglasio da je urednica knjige Radmila Uskoković-Ivanović napravila odličan izbor od nekoliko stotina tekstova koje je napisao naš kolega.

-Radi se o hvale vrijednim i poučnim tekstovima iz kojih se može mnogo naučiti o Ulcinju i njegovim žiteljima, ali i o mnogim dobrim ljudima koji su tu boravili tek nekoliko dana i jednostavno zavoljeli ovaj grad – naglasio je Canka. Dr Nail Draga rekao je (na albanskom jeziku) da oni koji se bave novinsarstvom, ili namjeravaju da to čine, imaju široke mogućnosti da dosta nauče od autora ove knjige. Uvjeren je da će knjiga biti prihvaćena i od Crnogoraca i od Albanaca.

ulcinsjke-skiceLjudski svjetonazori -Samo nadaren novinar, a uz to čovjek sa emocijama i otvorenog srca mogao je pisati na ovakav način o običnim ljudima i njihovim sudbinama, kao što je to činio gospodin Janinović. A to je radio sa visokom profesionalnošću, poštujući visoke moralne norme i etički kodeks i čuvajući ljudske svjetonazore svojih glavnih junaka i aktera ovih crtica i kratkih priča, prethodno objavljenih u Pobjedi, a sada objedinjene u ovoj knjizi – kazao je Savić Jovanović.

Knjiga, kako je naglasio, posjeduje snažnu sentimetalnu intonaciju, priče nijesu tematski povezane, a ispričane su jednostavnim stilom, laganim za čitanje i razumijevanje.

-Posebna zanimljivost, pa ako hoćete i vrijednost, ove knjige je galerija likova. Tu su učitelji i ugostitelji, ljekari i maslinari, apotekari i fotografi, bibliotekari i pomiritelji, zanimljivi stranci i ljudi iz legendi - napomenuo je Jovanović. On je dodao da je to bilo i vrijeme kada su obični i „mali ljudi“ često bili akteri novinarskih priča i zapisa. 

-Možda i najveća vrijednost ove knjige jeste što sva odiše razumijevanjem, poštovanjem tradicije i međusobnim uvažavanjem građana Ulcinja - grada, kako se često govorilo, sa „tri religije i tri nacije“. Istina, to se i očekivalo od autora ove knjige, s obzirom na njegove profesionalne i ljudske gabarite – kazao je Jovanović.

Na kraju, autor knjige Aleksandar Aco Janinović ispričao je neka sjećanja iz dugogodišnjeg pisanja za Pobjedu.  -Skupljali smo mrvice iz života da bismo skupili novinarsku pogaču, a ja sam uvjeren da smo uradili dobar posao. Vrijeme će pokazati koliko smo u pravu – kazao je Janinović.  

Portal Analitika