Košarka

NBA: Visoke kazne za vinovnike tuče (VIDEO)

Disciplinska komisija NBA lige odlučila je kazniti šutera Vašingtona Bredlija Bila (Bradley Beal) sa 50.000 dolara, a krilnog centra Golden Stejta Drejmonda Grina (Draymond Green) sa 25.000 dolara zbog fizičkog obračuna na dvoboju odigranom u petak, u kojem su aktuelni prvaci slavili sa 120-117.
NBA: Visoke kazne za vinovnike tuče (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Osim njih dvojice, jednu utakmicu suspenzije zaradili su bek Vašhingtona Kerik Feliks i krilni centar Markif Moris, koji zbog operacije bruha ni nije bio u sastavu, dok će krilo Vizardsa Keli Obre morati platiti 15.000 dolara zbog preagresivnog ponašanja u incidentu.

Gužva je nastala u posljednjoj minuti prvog poluvremena, nakon što je Grin blokirao pokušaj Bila, a u nastavku akcije Vašington igrač je s leđa prvo odgurnuo krilnog centra Golden Stejta, potom ga udario i uhvatio u čvrst zagrljaj. Grin je takođe uhvatio Bila te su zajedno pali uz aut liniju, pred noge gledalaca koji su bili najbliži terenu. Igrači i treneri jedne i druge momčadi su brzo reagovali i krenuli razdvajati dvojicu košarkaša i spriječili ih da započnu ozbiljniji fizički obračun. Sudije su na licu mjesta odlučili isključiti obojicu, a Grin je već ranije tokom meča zaradio tehničku grešku zbog prigovora.

U pojašnjenju svoje odluke disciplinska komisija NBA lige navela je kako je Bil kažnjen s 50.000 dolara, jer je on bio taj koji je inicirao incident, dok je Grin ostao bez 25.000 dolara zato što se "nije odvojio" od Vašingtonovog igrača.

Grinu takvo objašnjenje odluke nije jasno, posebno zato što je odmah nakon incidenta bio uvjeren da on nizašto nije kriv.

- Kad vas neko udari na ulici imate mu pravo vratiti. To se zove samoodbrana. Kad neko zapuca na vas i vi smijete pucati u samoodbrani. Ja sam udaren, nisam uzvratio udarac i još sam kažnjen. Znam da nisam baš omiljen kod ljudi iz vođstva NBA lige, znam da im treba neko ko će glumiti negativca, ali mislim da bi morali biti pošteni u ovakvim procjenama - izjavio je Grin, koji je poznat po svojoj žustrini u igri te se često nađe na meti sudija i suparničkih igrača sklonih provokacijama.

- Još uvijek gledam snimak gužve i pokušavam vidjeti gdje sam pogriješio - dodao je on.

U odbranu svog igrača stao je i trener Golden Stejta Stiv Ker.

- Ne znam kako je moguće da te neko kazni sa 25.000 dolara zato što si napadnut. Čini mi se da i prijašnja reputacija ima nešto s tim.

 

Portal Analitika