Sci/Tech

Naučnici upozorili: Sunce će nas spržiti!

Koncentracija ugljen-dioksida (CO2) u atmosferi Zemlje dostigla je novi rekordan nivo, zbog čega su neophodne drastične akcije kako bi se dostigli ciljevi predviđeni klimatskim sporazumom iz Pariza, saopštile su danas Ujedinjene nacije.
Naučnici upozorili: Sunce će nas spržiti!
Portal AnalitikaIzvor

- Koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi je porasla rekordnom brzinom u 2016. godini. Globalna prosečna koncentracija CO2 dostigla je 403,3 molekula na milion čestica vazduha (ppm) u 2016, što je porast u odnosu na 400 ppm iz 2015. godine, i rezultat je spoja ljudskih aktivnosti i snažnih efekata klimatskog fenomena El Ninjo - saopštila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) kao specijalizirana agencija UN-a, prenose agencije.

Posljednji put je na planeti registrirana slična koncentracija CO2 prije tri do pet miliona godina, kada je nivo mora bio za 20 metara viši nego sada, navodi se u biltenu WMO "Gasovi sa efektom staklene bašte".

- Bez brzog smanjenja CO2 i drugih gasova sa efektom staklene bašte, naći ćemo se na kursu opasnog povećanja temperatura do kraja ovog stoljeća, koji će biti znatno veći od cilja predviđenog Pariskim klimatskim sporazumom - navodi se u saopćenju predsjednika WMO, Peterija Talasa.

 

Portal Analitika