Društvo

Za kabinete informatike 35.000 eura

Turska međunarodna agencija za saradnju i koordinacju – TIKA opremila je donacijom od 35.000 eura nekoliko kabineta informatike u JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“, koje su danas svečano otvorili ministar prosvjete Damir Šehović, direktor škole Zoran Klikovac, koordinator agencije TIKA Ahmet Altun i ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip.
Za kabinete informatike 35.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Kabineti će se koristiti za realizaciju nastave informatike svih obrazovnih programa iz turizma i ugostiteljstva, kao i za obrazovanje odraslih. 

Koordinator agencije TIKA Ahmet Altun izrazio je zadovoljstvo zbog opremanja kabineta informatike koji će služiti za kvalitetniji nastavni proces učenika srednje škole, ali i za obrazovanje odraslih.  On je istakao da je TIKA veoma prisutna u Crnoj Gori, a naročito u oblasti obrazovanja. 

Šehović je zahvalio agenciji TIKA na vrijednoj donaciji JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ i podsjetio da opremanje kabineta informatike predstavlja samo jedan u nizu projekata u oblasti obrazovnja. 

On je istakao da su kabineti veoma značajni za osavremenjavanje nastavnog procesa, ali i za obrazovanje odraslih koje će biti u fokusu Ministarstva prosvjete. 

Šehović je rekao da je Evropska unija postavila cilj da učešće odraslih u programima obrazovanja dosegne 15 odsto, te je podizanje ovog vida obrazovanja na veći nivo od velike važnosti. 

donacija-tika-2

Direktor Škole Zoran Klikovac je izrazio zahvalnost agenciji TIKA na vrijednoj donaciji kojom su rekonstruisani kabineti, nabvaljena smart tabla, računari, oprema za audio i video sadržaje, što će u značajnoj mjeri unaprijediti nastavni proces, jer kako ističe, „Savremene metode zahtevaju savremenu opremu“.   

On je rekao da se u školi sprovode brojni licencirani kursevi za obrazovanje odraslih. 

''Kursevi stranih jezika, kursevi za konobare i kuvare, iz informatike, za poslovne sekretare, dok je Škola podnijela zahtjev za dobijanje licence za kurseve za turističkog vodiča, zatim kurs crnogorskog  jezika za strance, kurs za sobarice, pekare, poslastičare, kao i kurs turskog jezika'', kazao je Klikovac. 

Ambasador Galip je rekao da se raduje svim projektima koje Vlada Turske i TIKA realizuju u Crnoj Gori, a najviše onim uloženim u unapređenje obrazovanja. On je istakao da će se turska Vlada truditi i da u budućnosti finansira ovakve projekte. 

Portal Analitika