Kultura

ČEKIĆ: Četiri konkursa vjetar u leđa domaćem filmu

Filmski centar raspisaće ove nedjelje konkurs za manjinske koprodukcije, ali i za razvoj scenarija, projekta i konkurs za kratkometražni film. To je za Pobjedu potvrdio direktor Filmskog centra Sehad Čekić, koji je istakao da će ukupan budžet zavisiti od broja prijava i kvaliteta projekata.
ČEKIĆ: Četiri konkursa vjetar u leđa domaćem filmu
Portal AnalitikaIzvor

- U svakoj od kategorija su različiti finansijski zahtjevi za podršku, a prijedlog Komisije biće osnova za dodjeljivanje podrške – kazao je Čekić.

Poruka dobrodošlice

Čekić je posebno istakao novi konkurs za razvoj scenarija, koji ima cilj unapređivanje esencijalne baze svake kinematografije. Autori scenarija dobiće podsticajne uslove za rad, a na konkursu će biti ocjenjivan, prije svega, kvalitet priče.

Kroz kategoriju za razvoj projekta, Filmski centar ima namjeru da stvori stimulišuće uslove za inicijalnu fazu u realizaciji filmova. To će omogućiti rediteljima i producentima da ispitaju potencijale svog projekta u ranoj fazi, komuniciraju sa pravim saradnicima i razvijaju mrežu partnerstava.

- Konkursom za manjinske koprodukcije imamo namjeru da pošaljemo poruku dobrodošlice partnerima naše kinematografije u regionu i Evropi. Kratkometražni filmovi su, po svim izuzetnim rezultatima na koje smo u posljednje vrijeme navikli, a koje katkad i ležerno podrazumijevamo, bez sumnje, za kinematografiju poput naše, bitan segment kako za profesionalnu profilaciju, tako i za promociju širom svijeta – kazao je Čekić.

Prema njegovim riječima, rokovi za odlučivanje o prijavama na konkursima biće skraćeni.

- Za to postoji više razloga, da navedem samo nekoliko: pripremljen je mehanizam u kojem će članovi Komisije, između ostalog, ispunjavati bodovne liste; zatim, želimo da podnosiocima prijava u kraćem periodu saopštavamo rezultate kako bi mogli efikasnije da planiraju svoj rad; a želja nam je da u određenim kategorijama imamo barem dva poziva tokom godine... Ideja Filmskog centra je da blisko sarađuje sa filmskom zajednicom i kreira i inicira programe i procese koji odgovaraju potrebama sektora, promovišu njegove potencijale i podižu kvalitativni nivo u mnogim segmentima - rekao je Čekić.

Dinamičan ambijent

Čekić se nada da će se ovim konkursima kreirati dinamičan ambijent, kao i da će se stvoriti uslovi da se za naredni period pripremaju visokokvalitetni i profesionalni projekti u zahtjevnijim kategorijama, tj. u kategoriji dugometražnih filmova.

- Predviđeni su novi kriterijumi koji su u saglasju sa regionalnim i evropskim praksama, uz, naravno, osjećaj za naš kontekst. U ovom periodu neophodna je podrška kako filmskim stvaraocima u Crnoj Gori, tako i Filmskom centru, kako bi se došlo do ambijenta koji će uticati na podizanje profesionalnih kapaciteta, obima proizvodnje i sadržajno kvalitetnih filmova – rekao je Čekić.

Filmski centar Crne Gore osnovan je krajem prošle godine. Programski budžet za ovu godinu iznosi oko 500.000 eura. O konkursima za sufinansiranje filmske djelatnosti, do osnivanja Filmskog centra, brigu je vodilo Ministarstvo kulture. 

N: Kadrovsko pojačanje i nova internet stranica

Filmski centar odskoro, pored direktora, ima i sekretarku i savjetnicu za filmsku produkciju i komplementarne djelatnosti.

- U prethodnih par nedjelja, Filmski centar dobio je izgled planirane ustanove, zahvaljujući i njihovoj stručnosti i pokazanom radu u ovako kratkom periodu – kazao je Čekić.

Pokrenuta je i internet stranica Centra www.fccg.me, koju zaposleni svakog dana dopunjuju novim materijalima.

- Krajnji cilj nam je da to bude najznačajniji web portal za našu kinematografiju, na kojem će biti različiti domaći i inostrani pozivi i konkursi, industrijski sadražaji, prezentacije filmova, crnogorskih filmskih stvaralaca i potencijala naše kinematografije i dr. – kazao je Čekić.

On je dodao da Centar ovih dana prelazi u privremeni poslovni prostor u Podgorici, u kojem će boraviti do otvaranja kompleksa u kojem će biti smješten uz Muzički centar i Crnogorsku kinoteku.J. N.

Portal Analitika