Politika

Konzulka naše zemlje na Filipinima: CG je dragulj ove planete

Crna Gora je zemlja nevjerovatnih prirodnih ljepota i mogućnosti i kao takva predstavlja dragulj ove planete, smatra počasna konzulka naše zemlje na Filipinima Vanesa Pastor Ledesma.
Konzulka naše zemlje na Filipinima: CG  je dragulj ove planete
Portal AnalitikaIzvor

 - Kada sam prvi put vidjela Crnu Goru zaista sam se osjećala kao da sam pronašla dragulj. Ne  mogu da vjerujem da ovakva zemlja postoji. Zadivljena sam ljepotom, pejzažima, čistim vazduhom i vodom. Ovdje je voda toliko čista da se pije iz česme. To je fantastično i veoma se razlikuje od situacije u azijskim zemljama. Srećna sam što sam izabrana da budem počasni konzul ove zemlje – rekla je u razgovoru za Pobjedu Vanesa Pastor Ledesma.

Sigurnost Ona je protekle sedmice učestvovala na konferenciji počasnih konzula Crne Gore, koju je u Podgorici organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova. To je bila njena druga posjeta Crnoj Gori. Prvi put je zemlju koju predstavlja posjetila proteklog mjeseca, kako bi sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova razgovarala o mogućnostima za unapređenje bilateralnih odnosa Crne Gore i Filipina. A mogućnosti je, kaže ona, mnogo.

 - Ovo je zemlja koja je na pragu Evropske unije i predstavlja sigurno područje za investiranje. Moja država i osobe sa kojima sam se tamo inicijalno srela da razgovaram o Crnoj Gori i mogućnostima saradnje su veoma uzbuđeni zbog te činjenice – priča Vanesa Pastor Ledesma. Dodaje i kako joj je, tokom razgovora sa crnogorskim zvaničnicima, saopšteno da  Crna Gora ima potrebe za nekim vrstama filipinskih poljoprivrednih proizvoda.

Trgovina - Generalni direktor Direktorata za konzularne poslove Selim Lika mi je rekao kako bi volio da posredujem između dvije zemlje sa ciljem izvoza naših proizvoda u Crnu Goru, naročito ribe, voća, povrća, bisera i drugih filipinskih proizvoda. Bila sam veoma srećna kada sam to čula, jer već imam saradnju sa odgovarajućom mrežom proizvođača iz oblasti agrikulture na Filipinima. Čim se vratim na Filipine sastaću se sa nekoliko proizvođača, koji su više nego raspolo ženi za izvoz svojih proizvoda u Crnu Goru. Nekoliko njih već izvozi u Italiju i Veliku Britaniju.

Učiniću sve da se to desi i to će biti moj primarni cilj – navodi Vanesa Pastor Ledesma. Ističe i kako za sve to prije svega moraju postojati bilateralni sporazumi dvije zemlje, te kako će po povratku na Filipine inicirati sastanak sa predstavnicima institucija koje su nadležne za nacrte bilateralnih sporazuma.

 - Čim se vratim na Filipine razgovaraću sa nadležnom osobom, koja već ima nacrte bilateralnih sporazuma Hrvatske i Filipina i koja je više nego raspoložena da napravi i nacrt sporazuma između Crne Gore i Filipina – zaključila je počasna konzulka naše države u toj azijskoj zemlji Vanesa Pastor Ledesma.

Pobjeda

Portal Analitika