Svijet

Britanski ministar tražio sekretarici da mu kupi vibratore

Ministar zdravstva Velike Britanije, Džeremi Hant, rekao je da će započeti istraga nad ministrom za međunarodnu trgovinu Markom Garnijeom, nakon što su se pojavili navodi da je od sekretarice tražio da mu kupi dva vibratora, prenose svjetske agencije.
Britanski ministar tražio sekretarici da mu kupi vibratore
Portal AnalitikaIzvor

"Ukoliko su ove priče istinite, očigledno je da je to neprihvatljivo", rekao je Hant na političkom programu BBC.

Garnijeova sekretarica Kerolin Edmondson je za britanski list "Mejl" rekla da joj je Garnije dao novac da mu kupi dva vibratora u "erotik šopu" 2010. godine, kao i da ju je pred drugima nazivao pogrdnim imenima. Garnije je oženjen i ima troje djece, ali za AFP nije želio da komentariše pomenute navode.

Priča se u novinama pojavila nakon što žensko osoblje, kao i poslanice britanskog parlamenta, napravili grupe na aplikacijama za dopisivanje kako bi upozorili kolege o zlostavljanju, navodi Rojters.

Britanska premijerka Tereza Mej naložila je pokretanje istrage o navodima da je jedan od njenih ministara tražio od sekretarice da mu kupi "seksualne igračke", u trenutku kada se ona hvata u koštac sa kulturom seksualnog uznemiravanja među poslanicima u britanskom parlamentu.

Ona je, u pismu dostavljenom medijima, takođe zatražila savjet od predsjednika Predstavničkog doma britanskog parlamenta, Džona Berkaua, o promjeni kutlure u parlamentu.

"Vjerujem da je važno da oni koji rade u Predstavničkom domu budu tretirani na adevkatan i pravedan način, kao što bi se i očekivalo na svakom modernom radnom mjestu", navela je Mej u pismu, dodavši da bi trebalo uspostaviti posredničku službu u Predstavničkom domu.

Portparolka Tereze Mej je u petak izjavila da je bilo kakvo neželjeno seksualno ponašanje "potpuno neprihvatljivo" i da će se svaki ministar koji se neprimjereno ponaša "suočiti sa ozbiljnom akcijom".

BBC, Tanjug

Portal Analitika