Politika

Održana međunarodna konferencija „Mir i demokratski multilateralizam”

Predsjednik Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore prof.dr Miodrag Vuković učestvovao je na međunarodnoj konferenciji „Mir i demokratski multilateralizam” u organizaciji Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD) u Beogradu.
Održana međunarodna konferencija „Mir i demokratski multilateralizam”
Portal AnalitikaIzvor

Ovogodišnja Konferencija bila je posvećena aktuelnoj i specifičnoj temi multilateralizma u okviru koje su vođene diskusije o ključnim temamaza budućnost mira i razvoja, kao i one koje se tiču demokratskih procesa kao neizbježnih faktora za stabilnost regiona jugoistočne Evrope, EU i šire.

Predsjednik Ustavnog odbora prof. dr Miodrag Vuković, je u sklopu trećeg panela konferencije „Prioriteti UN u novoj eri“, imao izlaganje na temu: „Multilateralizam – Iskustvo Crne Gore”. Vuković je u svom izlaganju ukazao na potrebu da se očuva multilateralna komunikacija koja bilježi krizu na globalnom nivou te da se ujedno ojačaju multilateralne strukture kao što su Evropska unija, NATO i Ujedinjene nacije.

Multilateralizam figurira visoko među vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore. Dodatno, on se kao takav u najširem smislu ostvaruje i kroz punu kompatibilnost sa evro-atlantskom i regionalnom komponentom vanjske politike Crne Gore, jačajući vrijednosti na kojima počivaju savremeni međunarodni odnosi, istakao je prof. dr Vuković.

Na konferenciji su između ostalih govorili i Federiko Major (Federico Mayor) predsjednik Savjeta ECPD, Erhard Buzek (Erhard Busek) bivši premijer Austrije i glavni koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, dr Vided Boučamaoui (Wided Bouchamaoui) dobitnica Nobelove nagrade za mir 2015. godine i brojni istaknuti naučnici, političari, predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskih misija iz Evrope, SAD, Kanade, Japana, Kine, Indije, Australije.

Zaključci sa konferencije biće dostavljeni generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniu Guterešu (António Guterres).

Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir je međunarodna obrazovna i istraživačka organizacija iza akademskog sistema Ujedinjenih nacija.

 

 

Portal Analitika