Kultura

Liam Gallagher, album „As You Were“: Visoko podignut kljun

Bivši pjevač kultnog benda Oasis nije imao dovoljno energije da izgura cijeli album. Galager na vinilu djeluje kao bekovi njegovog voljenog Mančester sitija u finišu utakmica
Liam Gallagher, album „As You Were“: Visoko podignut kljun
Portal AnalitikaIzvor

Ne morate da pođete dalje od Tviter naloga Lijama Galagera, da shvatite zbog čega bivšem pjevaču kultnog mančesterskog benda Oasis ništa ne ide od ruke tokom rada sa ljudima. Ta beskrajna bujica uvreda, dokumentovana u nizu objava na društvenim mrežama, jeste sjajna slika Galagerove karijere.

Spaljeni mostovi

Ipak, ne može se poreći kako je ova velika prznica nepogrešivo znala da ubode u metu gorkom, prčevitom i bezobraznom žaokom. Tu je negdje i suština onoga što je Oasis, britpop senzacija devedesetih, predstavljala milionima fanova. Sunovrat Galagerove karijere od početka novog vijeka nije bio samo posljedica toga što je svijetu i muzici u jednom momentu dosadilo romantizovanje ovakvih likova.

Bez obzira na sve to, album „As You Were“ bio je najiščekivaniji solo debi godine, upravo zbog Galagerovog tragikomičnog neuspjeha sa bendom Beady Eye. Publika uvijek navija da posrnuli gigant ustane, pa i čak i kada je riječ o Lijamu, koji je vrlo temeljno spalio skoro sve svoje mostove.

Novi Galagerov album je mnogo bolji od svega što je uradio sa grupom Beady Eye, ali je ostao očekivano daleko ispod zvjezdanih visina iz devedesetih. Ništa od potvrde Galagerove izjave da je sa ovim albumom „odlučio da izbaci bradu ponosno naprijed, na dohvat svima koji žele da udare“. Sve ovo više liči na visoko podignut kljun nekog pijetla – ali nema veze. To je Lijam Galager, na svojoj teritoriji, sa manama koje smo naučili da volimo još na početku njegove karijere.

02-lijam-galagerUmorno lutanje

Najbolja pjesma, jedina vrijedna pamćenja, jeste singl „Wall of Glass“. Dramatični gospel svih neprilagođenika poganog jezika nalik je ličnoj karti benda Oasis. Lijam Galager makar je dokazao sebi i drugima da je i dalje u stanju da napiše pjesmu vrijednu albuma „(What’s The Story) Morning Glory?“ (1995), što ga na dirljiv način čak i opravdava.

Ostatak ploče čini niz nabacanih i ne pretjerano interesantnih referenci na kultne bendove The Beatles i The Rolling Stones. Poslije lutanja starim i davno istraženim fascinacijama, Galager djeluje izmoreno, kao da je ostao bez daha.

Ispostavilo se da čuveni prč sa Ostrva nije imao dovoljno energije da izgura i zaokruži cijeli album. Galager na vinilu djeluje kao bekovi njegovog voljenog Mančester sitija u finišu utakmica. „As You Were“ nije projekat za titulu - ali svakako jeste za kratko podsjećanje na to kako se nekad šampionski plesalo. Da nas želja mine... S. S.

Ocjena: 54/100

Link: https://www.youtube.com/watch?v=47bMg36Pbdg

FOTO: thesun.co.uk / nme.com

Portal Analitika