Kultura

Preporuka Jovane Bojović: Fascinantni Tomas Vinterberg

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najneuvjerljivije filmske, TV i muzičke naslove izdvaja Jovana Bojović, mr dramskih i audiovizuelnih umjetnosti.
Preporuka Jovane Bojović: Fascinantni Tomas Vinterberg
Portal AnalitikaIzvor

ZGRABI

FILM

Iako mi profesija scenariste daje za pravo da preporučim filmove koje treba „zgrabiti“, s druge strane su mi, kao profesionalcu, vrlo često u fokusu zanatske mane, pa ostanem uskraćena za laičko uživanje u filmu.

Opet, dobro zanatsko umijeće nekad ostane glavna fascinacija, iako neki film nije moj „cup of tea“. U tom širokom dijapazonu pomenula bih djela jednog režisera koji zadovoljava oba kriterijuma.

02-tomas-vinterbergRiječ je o danskom režiseru Tomasu Vinterbergu i filmovima „Festen“ (1998), „The Hunt“ (2012) i „The Commune“ (2016) - jednom od njegovih relativno novijih ostvarenja koje je ostavilo snažan utisak na mene.

Kada smo već kod Danaca, onda je tu i Lars fon Trir, prvenstveno njegov film „Breaking the Waves“.

I da ne zaboravim... Brazilsko ostvarenje „The Aquarius“ (Kleber Mendonca Filho, 2016) je jedan od naslova iz ove prve kategorije - ostvarenje uz koje se može uživati.

TV

Što se TV serija tiče, „Breaking Bad“ je uvijek na prvom mjestu, imajući u vidu gore pomenute kriterijume. E, sad jesam i jedan od onih strastvenih obožavalaca  romana i serije „Game of Thrones“. Takođe, ne smijete da zaobiđete ni seriju „True Detective“...

03-breaking-the-wavesU nedostatku vremena, sve slabije pratim televizijski program, ali uvijek dajem prednost kanalima History Channel i Travel and Living, na kom se emituje interesantna opuštajuća emisija „What Not to Wear“.

„Man vs. Wild“ sa Ber Grilsom na kanalu Discovery Channel je jedna od TV emisija koje sam redovno pratila, kao i cijeli projekat „The Worst Case Scenario“.

MUZIKA

Iako u mom slučaju slušanje muzike u velikoj mjeri zavisi od trenutne životne faze, činjenica je da mi prija tvrđi zvuk. Kao tinejdžerka sam, uz rokenrol, slušala metal i pank. Bila je to neizmjerna sreća otići na koncert bendova Metallica i Guns N' Roses.

I dalje mnogo volim Goribor, Block Out i Nikolu Vranjkovića. U posljednje vrijeme opet slušam fascinantnu Sade i smooth jazz - Peter Pearson i Fourplay.

ZAOBIĐI

FILM

04-aquariusGledati sve što prija, a ne vrijeđa inteligenciju. Pa sad, svako sa svog stupnja, neka vidi šta ga ne vrijeđa.

TV

Ista je situacija i sa TV sadržajem koji treba zaobići. Kloniti se primitivizma i izbjeći medijsku manipulaciju, koliko je to moguće.

 

MUZIKA

Izbjeći moderne konobe i kafanice sa kariranim stolnjacima. I muziku koja se tu pušta.

 

FOTO: Privatna arhiva / pinterest.com / mubi.com / filmaffinity.com

Portal Analitika