Politika

Grupni ulazak nema podršku Mađarske

Ukoliko Evropsku uniju brine povećan uticaj Rusije ili Turske na zapadni dio Balkana, onda bi trebalo da ponudi što efikasniju i bržu politiku proširenja - kazao je u razgovoru za Pobjedu državni sekretar za EU poslove u kabinetu premijera Mađarske Sabolč Takač.
Grupni ulazak nema podršku Mađarske
Portal AnalitikaIzvor

Stav Mađarske je, ističe on, jasan - ona zemlja koja je predvodnik integracija treba prva i da uđe u EU.

Ključna strategije

Takač ističe da je veliko ohrabrenje za države regiona što se opet priča o proširenju i da grupni ulazak država nema podršku Mađarske.

- Kada pominjemo govor Žan Klod Junkera i strategiju o proširenju i ulasku država do 2025, moramo početi od pozitivih stvari. Znači, zadugo niko nije htio da razgovara o pro- širenju. Ovom temom se u govoru bavi Junker, kao i francuski predsjednik Emanuel Makron objašnjavajući da je za budućnost EU jedna od ključnih strategija - proširenje. Na drugoj strani, moramo da budemo veoma oprezni s vremenom; ako nismo dovoljno brzi i efikasni da pošaljemo poruku ohrabrenja državama u regionu, tako ne možemo ni očekivati velike uspjehe u pregovorima. Pozicija Mađarske je jasna - napredak države moramo da procjenjujemo na osnovu individualnih dostignuća i zavisno od napretka, EU bi trebalo da pošalje poruku da oni koji brzo zatvaraju poglavlja nikoga neće čekati. Slično je bilo i sa Mađarskom, činilo nam se da smo uvijek još pet godina od ulaska u EU. U svakom slučaju, ne bi trebalo biti negativan, već proaktivan u traženju pravih argumenata kako bi se forsirao individualni pristup. U procesu pristupanja zemlje regiona jedna drugoj treba da budu podrška i prijatelji, a ne da se takmiče ili da jedna drugu spotiču - kaže Takač. Ističe da Mađarska podržava sve zemlje regiona.

- To ne radimo da bi nas prepoznali kao one što pomažu, već da bismo doprinijeli cjelovitosti Evrope. Pomažemo svima u regionu, od BiH i Srbije do Kosova i Crne Gore, ali ne znači da sve zemlje tretiramo na isti način. Smatramo da lideri poput Crne Gore treba prvi da uđu i takav pristup očekujemo i od Evropske komisije - kaže Takač.

On upozorava da Crna Gora još ima unutrašnjih izazova, ali da je parlament mjesto za politički dijalog.

- Ne želimo da se miješamo u unutrašnju politiku Crne Gore. Činjenica je da su rezultat crnogorskih izbora priznali svi, od EU i Alijanse do OEBSa. Mi mislimo da je parlament mjesto za dijalog političkih stranaka.

Dobri odnosi

Naš sagovornik kaže da Crna Gora vodi dobru i izbalansiranu spoljnu politiku i da kao mala zemlja treba da ima dobre odnose sa svima.

- Vama ne trebaju savjeti i vi to radite dobro. Imate dobre odnose sa svim susjedima i želite da riješite sva sporna bilateralna pitanja na miran, progresivan način. Zašto je neko iznenađen što su velike zemlje poput Rusije ili Turske zainteresovane da šire uticaj na zapadni Balkan. Uostalom, ove zemlje imaju istorijske veze sa Balkanom, ali mislim da su nacije regiona već napravile izbor i žele da uđu u EU, izabrale su i to je veoma značajna poruka za sve. Iako se mnogi u EU žale na rastući uticaj Rusije na Balkan, evo pravog odgovora - moramo imati efikasnu politiku proširenja. To je jedini način, ne bi trebalo samo negativno komentarisati taj uticaj već biti kompetitivan i ponuditi efikasniji proces proširenja. Mađarska ne vidi ni Rusiju ni Tursku kao neprijatelje, već nalazimo načine da sarađujemo sa svima. Prosto, mi dugoročno gledamo na sva pitanja. Tako gledamo i na pitanje migracija. Evo, pogledajte demografske podatke jugoistočne Azije ili subsaharske Afrike. U njima će u narednim godinama biti desetine hiljada ljudi koji žele da se presele u Evropu. Moramo da nađemo mehanizam da to riješimo u srži. Trebalo bi da nađemo održivo rješenje i pomognemo te regione kako bismo uspjeli da iskontrolišemo situaciju - zaključuje Takač.

(Pobjeda)

Portal Analitika