Abiznis

Počasnim konzulima prezentovani investicioni potencijali Prijestonice

Počasni konzuli iz 43 zemlje, koji su protekla dva dana učestvovali na konferenciji u Podgorici, posjetili su danas Cetinje. Oni su obišli kulturno-istorijske znamenitosti grada nakon čega su se sastali sa gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem, koji im je prezentovao investicione potencijale Prijestonice.
Počasnim konzulima prezentovani investicioni potencijali Prijestonice
Portal AnalitikaIzvor

- Bogdanović je naglasio važnu ulogu počasnih konzula u pozicioniranju Crne Gore kao atraktivne investicione destinacije i dodao da je Prijestonica među prvima u Crnoj Gori formirala čitav set programa podsticajnih mjera u cilju kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta i otvaranja novih radnih mjesta.

On je naveo i brownfield investiciju, koja se realizuje sa četiri kompanije u prostoru nekadašnje fabrike „Košuta“, čime se daje jedinstven primjer u Crnoj Gori. Dalje je precizirao da se radi o investicijama vrijednim gotovo 10 miliona eura, zahvaljujući kojima će se u novim proizvodnim i uslužnim kapacitetima zaposliti preko 100 Cetinjana - ističu iz Prijestonice.

Bogdanović je saopštio da partneri koji odluče da investiraju na ovu investicionu lokaciju, dobijaju jedinstven paket stimulativnih mjera, tako da je investitor u ovom kompleksu oslobođen plaćanja porez na dobit za prvih osam godina poslovanja, plaćanja poreza na nepokretnost za prvih do pet godina, plaćanja dijela poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, plaćanja naknade za komunalno opremanje gradjevinskog zemljišta, kao i da ostvaruje pravo na besplatan zakup hala i prostora određeni period u zavisnosti od broja novih radnih mjesta, i pravo na bespovratne subvencije do 10.000 eura za svako novo radno mjesto u proizvodnji.

- U okviru navedenog kompleksa, lokalna uprava gradi Biznis inkubator, kao jedan od zamajaca budućeg privrednog razvoja – jer ćemo u tom kompleksu testirati naše mlade sugrađane i njihove biznis ideje, sa kojima nam se već sada javljaju.

Rekonstrukcija upravne zgrade nekadašnje fabrike „Košuta“ u kojoj će se nalaziti biznis inkubatori je u završnoj fazi. Urađena prostorno-planska dokumentacija za cjelokupno gradsko područje, ali i šire, što je poslužilo i kao okvir za kreiranje dvije biznis zone. Takođe, donijeta je Odluka o podsticajima za zapošljavanje lokalnog stanovništva, čime su ponuđeni podsticajni paketi i za one koji žele ulagati van biznis zona, a u pravcu poboljšanja turističke ponude i razvoja ruralnog područja.

- Ti podsticaji, između ostalog, sadrže i umanjenje naknade za komunalno opremanje zemljišta, umanjenje poreza na nepokretnost, finansijsku participaciju za svako otvoreno radno mjesto, besplatnu izradu biznis planova, obezbjeđivanje stručnog saradnika za komunikaciju sa lokalnom upravom, finansiranje pripravnika i čitav niz drugih povoljnosti - rekao je gradonačelnik Prijestonice.

Bogdanović je počasne konzule informisao i o povoljnosti koju je Cetinje nedavno dobilo Zakonom o Prijestonici, koji mu daje poseban tretman i povlastice u sistemu i da će već od naredne godine, Cetinje iz Budžeta Crne Gore imati garantovanu godišnju sumu od oko 10 miliona eura za realizaciju vitalnih projekata iz različitih oblasti.

Portal Analitika