Društvo

Počinje zimsko računanje vremena

Ponovno se bliži trenutak kada se Evropljani pitaju treba li sat pomjeriti unaprijed ili unazad. I ponovno stručnjaci dovode u pitanje takvu praksu ukazujući na zdravstvene rizike i ekonomsku štetu.
Počinje zimsko računanje vremena
Portal AnalitikaIzvor

Zimsko računanje vremena počinje sjutra, 29. oktobra, pomijeranjem kazaljke na satu za jedan sat unazad. U nedjelju u 3.00 sata, satove treba pomjeriti jedan sat unatrag.

Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda marta, kada počinje ljetnje računanje vremena. Pomjeranje vremena se obavlja u noći između subote i nedjelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Inače, prelazak na ljetnje i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope, radi uštede energije.

Tokom proteklog vijeka, model pomjeranja kazaljki na satu prihvatla je cijela Evropa i Sjeverna Amerika, dok je u ostalim djelovima svijeta ljetnje računanje vremena poznato samo u nekoliko zemalja poput Irana, Mongolije, Brazila ili Namibije.

Do prije nekog vremena, ljetnje računanje vremena sprovodila je i Rusija, ali je odlukom Vladimira Putina to ukinuto.

Turska je od prošle godine uvela stalno ljetnje računanje vremena i, za razliku od ranijih godina, neće primjenjivati vraćanje kazaljki na satovima u skladu sa zimskim računanjem.

N1 Info, Pixabay

Portal Analitika