Kultura

Curb Your Enthusiasm, S09E04: Brajan Kranston i babuška narcisoidnosti

Penicilin za najhisteričnijeg mizantropa u istoriji ljudskog roda u četvrtoj epizodi postao je čuveni Volter Vajt iz serije „Breaking Bad“
Curb Your Enthusiasm, S09E04: Brajan Kranston i babuška narcisoidnosti
Portal AnalitikaIzvor

Psihijatar je davno rekao Lariju Dejvidu: „Boluješ od dramatičnog oblika narcisoidnosti“. Pokušao je da mu pomogne da zauzda ego ali, naravno, ova akcija je neslavno propala. Samoljublje heroja serije „Curb Your Enthusiasm“ je kao hidra – kada mu se odsječe glava, izrastu dvije nove, od kojih jedna postaje besmrtna.

Godine su pokazale da je Larijev egocentrizam neuništiv, ali u četvrtoj epizodi devete sezone dobili smo šansu da vidimo da nije i nepobjediv. Penicilin za najhisteričnijeg mizantropa u istoriji ljudskog roda postao je – Brajan Kranston!

Čuveni Volter Vajt iz serije „Breaking Bad“ gostovao je u epizodi „Running with the Bulls“ u ulozi Larijevog psihijatra, doktora Lajonela Templtona.

02-izlozba

Analiza psihijatra

Pakao je počeo već u prvom minutu, kad je Lari počeo da prepričava šizofreni san u stilu Vudija Alena. Sigurno još nijeste čuli da je neki čovjek sanjao 71 djevicu i proveo cijeli san prebrojavajući ih kao ovce – siguran da treba da ima 72 na broju!

Kad mu je dosadilo paničarenje oko snova, Lari je napao doktora Templtona zbog neudobne fotelje. Potrošio je vrijeme predviđeno za seansu crnjačeći ga da je kupio sebi udobniji komad namještaja od stolice koju je namijenio pacijentima. Lari je mogao da nastavi da analizira sopstvenog psihijatra danima, ali doktor Templton je samo pokazao na sat i obavijestio ga da je seansa završena. Veliki egoista je morao da napusti pozornicu.

Ha! Za razliku od ostalih psihijatara koji su imali nesreću da im Lari legne na kauč, doktor Templton je hladan, odrješit i – potpuno nezainteresovan za najtežeg pacijenta na svijetu. Odbio je da ga posmatra kako, poput babuške, otkriva nove slojeve narcisoidnog ludila.

Templton je ukapirao stvar koja je bila nejasna svakom doktoru. Lari ne može da se izliječi. Može samo da se barata njegovom egomanijom. Kako je to dobro uradio gospodin Kranston... Izvor komedije u ovoj epizodi nije bilo Larijevo sluđivanje doktora, već njegova zbunjenost pred čovjekom čije dugmiće nikako ne može da poremeti, koliko god se trudio.

Doktor je čak uspio da ga ubijedi da pravilo o povjerljivosti između psihijatra i pacijenta funkcioniše na obrnutoj relaciji. Nije stvar u tome da doktor ne smije nikome da priča o Lariju, već je njemu zabranjeno da govori o psihijatru. Nije mu dozvoljeno da kaže ništa o doktoru, pa čak ni da obožava tartufe!

03-agent-fatve

Sluga haosa

Jedna od boljih stvari u vezi sa devetom sezonom je lakoća sa kojom Dejvid uvezuje lica, fore, motive, mjesta i događaje. Zlatni dečko, perspektivni sportista i student A kategorije, kom je Lari nabacio prostitutku u prošloj epizodi, poginuo je pokušavajući da je fascinira u posljednjem nastavku.

Odlazak na sahranu još jednom je uvezao Larija sa doktorom Templtonom i njegovom suprugom, Ričardom Luisom, Šeril, Tedom... I starom dobrom fatvom. Kakav je samo stampedo nastao kada je zbog kape i odore optužio nevinog čovjeka da je „agent fatve“. Lari je najvjerniji sluga haosa koji hoda Zemljom.

Još jedna sjajna „Curb Your Enthusiasm“ stvar je Dejvidova nepresušna hemija sa Džej Bi Smuvom, sa kojim u ovoj epizodi raspravlja o tehnikama vađenja „džonsona“ iz pantalona sa malim šlicevima, i Ričardom Luisom koji ne prestaje da ga izluđuje samom činjenicom što diše. Tokom obilaska Ričardove apstraktne izložbe i ruganja „kompleksnom“ značenju slika koje ni autor ne razumije, samo je falilo da Lari izgovori biser jednog Varvara od Preko Morače: „Koji je ovo pravac, brate? – A obraza mi, pravac kući!“

M. I.

Tizer pete episode: https://www.youtube.com/watch?v=TBmBTibriQ8

FOTO: ew.com / screenshot

Portal Analitika