Region

Tači poručio da su se stekli uslovi da Kosovo formira vojsku

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da su ispunjeni uslovi da Kosovo formira oružane snage.
Tači poručio da su se stekli uslovi da Kosovo formira vojsku
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da je proces transformacije Bezbjednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova transparentan i koordinisan sa kosovskim partnerima.

“Kosovo će sprovesti sve kriterijume koji su traženi za uspešnu transformaciju BSK. To će biti snage NATO standarda, multietničke, u službi svih zajednica”, rekao je Tači.

On je ocijenio da je Kosovo održalo uspješne lokalne izbore, uz najviše standarde, kao i sprovelo uspješnu integraciju kosovskog pravosudnog sistema na cijeloj teritoriji Kosova.

Tači je to izjavio prilikom razgovora sa ambasadorima SAD i Velike Britanije u NATO, Kej Bejli Hačison i Sarom Mekintoš. Sastanku su prisustvovali premijer Ramuš Haradinaj i zamjenik premijera Dalibor Jevtić.

Premijer Haradinaj je rekao da je orijentacija građana Kosova prema evroatlantskim vrijednostima jasna i da je to “vodič” za utvrđivanje vladine politike.

Govoreći o transformaciji BSK, Haradinaj je rekao da će učlanjenje Kosova u NATO zaključiti bezbjednosnu i mirovnu infrastrukturu na Kosovu i u regionu.

Zamjenik premijera Jevtić rekao da je zadovoljan jer je “glas na posljednjim izborima bio glas za politiku saradnje i suživota”.

Ambasadorke SAD i Velike Britanije rekle su da Kosovo uživa konstantnu podršku za evroatlantsku perspektivu i pozdravile posvećenost Kosova jačanju vladavine zakona, dijalogu i dobrosusjedskim odnosima.

Portal Analitika