Abiznis

Infrastrukturni projekti stvaraju dobre investicione uslove

Realizacijom projekata izgradnje podmorskog energetskog kabla i auto-puta Bar-Boljare stvaraju se dobri uslovi da se u Crnoj Gori planiraju adekvatne, ozbiljne investicije, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.
Infrastrukturni projekti stvaraju dobre investicione uslove
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka Sekulić govorila je danas na panelu „Crnogorska ekonomija i investicioni potencijali“ u okviru Konferencije počasnih konzula koju je organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova.

„Na pitanje koji je razlog što Crna Gora do sada nije imala veliki obim investicija, odgovor leži u tome da nismo imali odgovarajuću infrastrukturu. Sada to imamo. Trenutno realizujemo dva najvažnija infrastrukturna projekta u Crnoj Gori koja ja nazivam 'auto-putem', i jedan i drugi“, kazala je ministarka Sekulić.

Prvi je, kako dodala, podmorski energetski kabal, što znači da će šta god da se proizvede u Crnoj Gori imati svoje tržište. To je rezultat implementacije ovog „autoputa“ za električnu energiju.

„Sa druge strane, imamo izgradnju auto-puta u pravom smislu te riječi, što znači da sva roba koju proizvedete u Crnoj Gori će moći da se transportuje u roku od 24 sata prema Zapadanoj Evropi. To je ranije bio naš nedostatak. Sada je momenat kada bi trebalo planirati adekvatne, ozbiljne investicije“, kazala je ministarka Sekulić i dodala da Vlada pokušava da maksimalno obezijedi stimulativne mjere i dokaže da smo ozbiljna zemlja koja ima budućnost.

Ona je podsjetila da je Crna Gora ove godine postala članica NATO saveza, što daje veliku mogućnost da garantujemo da investicije stranih investitora budu sigurne.

„I garantuje da znate koja su pravila ukoliko ulažete u Crnu Goru. Članstvo u NATO to potvrđuje. Mi smo i kandidat za članstvo u EU, odnosno, prenosimo i implementiramo pravila EU, što znači da nema razlika u pravilima ukoliko investirate u Crnoj Gori ili negdje u EU“, kazala je ministarka Sekulić.

Ona je kazala da je Crna Gora mala zemlja sa 660.000 stanovnika i da se svi investitori plaše tog broja, smatrajući da nemamo dovoljno veliko tržište za ozbiljne investicije.

„To nije tačno, jer ukoliko ulažete u Crnu Goru, možete računati na veliki broj sporazuma o slobodnoj trgovini i možete računati na veliko tržište, s obzirom na to da je Crna Gora članica STO, imamo trgovinske sporazume sa zemljama CEFTA-e, EFTA-e, Rusijom, Ukrajinom i EU. To znači da možete imati i određene investicione olakšice, a ostvarite i pristup većem tržištu, odnosno da možete razmišljati globalno, a ne lokalno“, kazala je ministarka Sekulić.

Na današnjem panelu investicione potencijale Crne Gore predstavio je generalni direktor za razvoj Miloš Čelanović, koji je kazao da su u Crnoj Gori prisutne investicije iz 90 zemalja.

„Ono što naše tržište preporučuje investitorima jeste najniža stopa poreza u regionu, olakšane administrativne procedure, na kojima u kontinuitetu radimo, kao i mogućnost subvencionisanja planiranih aktivnosti od strane Vlade“, kazao je Čelanović.

Među nizom aktivnosti u cilju jačanja crnogorske privrede, kako je dodao, programi eliminisanja barijera za razvoj novih investicionih projekata i stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja postali su imperativ.

„Stoga, možemo reći da je usvajanjem novih zakona usklađenih sa EU regulativom i sprovođenjem institucionalne reforme u fiskalnom sistemu i finansijskom sektoru, poslovni ambijent u Crnoj Gori značajno poboljšan“, kazao je Čelanović.

Portal Analitika