Abiznis

Obrad Mandić: Najveća berba maslina u Boki za posljednjih 15 godina

Berba maslina, deveta u organizaciji Maslinarskog društva Boka, najavljena je za nedjelju 29. oktobra u Kamenarima. Prema ustaljenoj praksi Društvo organizuje početak bokeljske berbe na nekom od najljepših maslinjaka. Takav je uređeni i lijepo održavani maslinjak predsjednika Društva, Obrada Mandića, u Kamenarima.
Obrad Mandić: Najveća berba maslina u Boki za posljednjih 15 godina
Portal AnalitikaIzvor

On će biti domaćin berbe i ugostiti na svom maslinjaku članove Društva i zainteresovane posjetioce, kao i sve koji žele da učestvuju u berbi.

Par dana uoči ovog događaja, Obrad Mandić za Radio Jadran zadovoljno kaže da je ovo, nakon dvije teške i “sušne” godine, ova bila više nego berićetna za rod:

“Ove godine očekujem otprilike oko 150 l jer su masline odlično rodile. Imam kućni mlin za svoje potrebe, tako da sve što se ubere u nedjelju biće odmah prerađeno. To je nešto o čemu mora da se vodi računa. Masline, nakon branja, ne mogu čekati 2-3 dana, moraju odmah biti prerađene”, ističe on.

U svom maslinjaku na Kamenarima Mandić raspolaže sa više od 50 stabala. Međutim, kako kaže, intenzivno je preuzeo brigu o njima prije 15 godina. Starija stabla bila su zapuštena i skoro propala, dok nije krenuo aktivnije da vodi računa o njima. Za deceniju i po tvrdi da je ovo bila najbolja godina:

“Stari maslinjak koji smo imali je propao, jer niko nije rabotao oko toga. Čak su nam ga neki pojedinci uništavali, pilali, koristili kao drva za ogrijev. Ove godine biće najveća berba za posljednjih 15 godina, jer je rod izvanredan. Očekujem da bi mogao imati oko 150 l, što je rekord za moj maslinjak. Gajim sortu “frangiuento”, koja ne daje neki rod, ali mi zato štiti loze od bure”, priča Mandić za Radio Jadran.

Portal Analitika