Kultura

The Walking Dead, S08E01: Dobro organizovana tišina

Najinteresantniji segmenat jubilarne 100. epizode serijala bio je specijalni omaž pilotu koji je emitovan 2010. godine - slično kadriranje, ponavljanje scena, Rikov hod sada preslikan na mladog Karla i otkrivanje novog svijeta
The Walking Dead, S08E01: Dobro organizovana tišina
Portal AnalitikaIzvor

Nakon višemjesečnog nervoznog čekanja, fanatici AMC serijala „The Walking Dead“ mogu koliko-toliko da odahnu. Famozni duo, Robert Kirkman i Greg Nikotero, obilježili su još jedan oktobar premijerom nove sezone.

Uobičajena procedura ovog dua je prelamanje scena, ubrzavanje kadrova i opšte zbunjivanje gledalaca. „Mercy“, premijerna epizoda osme sezone, nije ostala imuna na njihov stil. Startovala je uz motivacione govore - od Rika, preko Megi, do kralja Izikela.

Brza eskalacija

Epizoda je počela prilično dosadnjikavim scenarijom, ali Kirkman nas je namjenski uveo u priču koja će vrlo brzo da eskalira. Iako serijal ponovo hvata isti zalet sa scenama koje su fokusirane na potencijalnu budućnost, pa se opet vraćaju sadašnjosti, gledaoci, naročito fanovi stripa, ipak mogu da prokljuve šta se događa.

Tokom cijele epizode svjedočili smo važnim pripremama za predstojeći rat sa Niganom. Međutim, kada je došao kraj, čini se kao da smo pratili jednu organizovanu tišinu. Ekipe iz sva tri tabora (Aleksandrija, Hiltop i Kraljevstvo) krenuli su u budućnost koja se ne može ni naslutiti, ali nije im falilo dobrih „organizacionih elemenata“. Od vrlo eksplozivnog Derila, kom je samo osveta na umu, do veoma nervozne Kerol, koja se vraća u onaj stari, dobro poznati oblik.

27wd02-eksplozivni-deril

Snaga i milost

Najzanimljiviji lik epizode bio je Rika koji, uprkos „šetajućim“ kadrovima iz sadašnjosti u budućnost i obratno, nije izgubio staru odlučnost da naplati dugove Niganu.

Fanovi su mogli da očekuju ključni momenat epizode - kada se rat završi, Rik „će pratiti Megi“. Nakon što je očigledno preuzela Hiltop, Rik je poželio za „kraljicu“.

Međutim, u finišu epizode shvatamo da Rik traži milost, hvatajući se za citat iz Kurana koji je čuo od nekog prolaznika.

Ako se Kirkman bude držao stripa, Rikove riječi ne podrazumijevaju milost za njega, već za Nigana kog na kraju neće imati snage da ubije. Znajući Kirkmana, ovo nećemo saznati do sljedeće godine.

Nakon razmjene katkad glupkastih riječi ispred palate Spasilaca, Rik i ekipa otvaraju nekontrolisanu paljbu, isključivo zarad suzbijanja potencijalnih napada sa te strane. Da li je ova scena zaista bila potrebna? Vjerovatno ne, ali je poslužila kao uvod u jedan od ključnih problema ovog napada - otac Gabrijel je završio u prikolici sa Niganom, koji je vrlo raspoložen da ga maltretira.

Unutrašnja borba

Na koncu, najzanimljiviji segmenat premijere, jubilarne 100. epizode serijala, bio je specijalni omaž pilotu koji je emitovan 31. oktobra 2010. godine - slično kadriranje, ponavljanje scena, Rikov hod sada preslikan na mladog Karla i otkrivanje novog svijeta. Ova dobra režiserska solucija bila je, čini se, prijeko potrebna.

Ako je epizoda „Mercy“ imala zadatak da nam prikaže „spoljašnju“ borbu, trejler narednog nastavka jasno daje do znanja kako je došlo vrijeme za „unutrašnju“. Uz to, ne bi bilo loše da saznamo kako će se Izikel i Kerol izvući iz očigledne zamke koju je jedan od tabora Spasilaca lijepo skuvao za njih. L. M.

 

 

Tizer druge epizode: https://www.youtube.com/watch?v=KnE4ESaTQDE

 

FOTO: amc.com

Portal Analitika