Košarka

Može li Dončić srušiti rekord košarkaša Budućnosti star 16 godina!?

Luka Dončić (18) nakon Eurobasketa, na kojem je Sloveniju vodio do titule, u Euroligi sa Realom takođe pokazuje da je Evropa njegov teren. U pobjedi protiv Žalgirisa 87:66 bio je najbolji igrač i ostvario par novih podviga.
Može li Dončić srušiti rekord košarkaša Budućnosti star 16 godina!?
Portal AnalitikaIzvor

Zovu ga "Slovenački Dražen", ali mladi Dončić ne prestaje da ga nadmašuje i već sada se pokazuje da se nadmeće sam sa sobom. Jer ruši lične, tek par dana ranije postavljene rekorde i postavlja nove, za koje se smatralo da su nemogući, posebno za takvog klinca.

U utorak, takođe u Euroligi protiv Milana postao je najmlađi košarkaš koji je u istoriji Eurolige zabilježio indeks korisnosti veći od 40 i usput je sa 27 poena izjednačio lični košgeterski rekord u takmičenju.

Luka Dončić tako je nakon tri kola Eurolige bio najkorisniji igrač takmičenja najboljih klubova kontinenta i najbolji strijelac, što su pokazale ove brojke: indeks 31,3 i 22,6 koševa po utakmici. Uz to, dodao je 6 skokova i 3,7 asistencija u prosjeku.

Samo dva dana kasnije, sve ove ionako odlične brojke je poboljšao u Litvaniji. Žalgirisu je ubacio 28 koševa uz sjajan šut iz igre (9/13) i tako postavio novi lični rekord efikasnosti. Dodao je 9 skokova i 4 asistencije.

Sada, nakon četiri kola Eurolige, njegove prosječne brojke izgledaju ovako: indeks nestvarnih 32.3, zatim 24 koša, 6,8 skokova i 3,8 asistencija po utakmici.

Ako bi održao dosadašnji prosjek, srušio bi 16 godina star rekord Eurolige. Dejan Tomašević je tokom 2000/01. igrajući za Budućnost, sezonu završio sa indeksom 30,9.

Antena M

Portal Analitika