Abiznis

NURKOVIĆ: Crna Gora uradila dosta, a prostora za još bolje rezultate ima puno

“Crna Gora je uradila puno u Mehanizmu „16+1“ u oblasti saobraćaja, a prostora za još bolje rezultate ima još više: gradimo autoput; izgradili smo dva teretna broda; skrenuli pažnju kineskim privrednicima i investitorima na Crnu Goru i poslovni i investicioni okvir koji nudimo; a kroz ovaj multilateralni format unaprijedili smo i bilateralne odnose sa Kinom i pojedinačno sa zemljama CIE,” naglasio je ministar Nurković tokom svog izlaganja u okviru Panela 1 – Politički planovi, infrastrukturni projekti i vizije razvoja saobraćaja u regionu Jadranskog mora koji obuhvata Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Srbiju, Sloveniju i Crnu Goru.
NURKOVIĆ: Crna Gora uradila dosta, a prostora za još bolje rezultate ima puno
Portal AnalitikaIzvor

Tema ovogodišnjeg susreta ministara je „Intermodalnost – garancija efikasnog saobraćaja koji doprinosi ekonomiji“.

Mehanizam 16+Kina je zvanično pokrenut na 1. Samitu šefova vlada NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ, eng. CEEC), u Varšavi, 2012. godine.

Jedna od mjera, a najznačajnija za Crnu Goru, je bila stavljanje na raspolaganje fonda od 10 milijardi američkih dolara, od strane NR Kine, za infrastrukturne projekte u zemljama CIE. Sredstva je obezbjedila kineska EXIM banka, za korišćenje po modelu preferencijalnih kredita. Crnoj Gori su odobrena sredstva za dva projekta: izgradnju prve dionice autoputa i za četiri broad (dva za „Barsku plovidbe“ i dva za ,,Crnogorsku plovidbu”).

Do sada su na ministarskim sastancima usvojena i dva strateška dokumenta, u Sudžou „Srednjoročna agenda za saradnju NR Kine i zemalja CIE“ i u Rigi „Riga deklaracija“, tzv. „inicijativa tri mora“, kojom se planira umrežavanje luka na Jadranskom, Baltičkom i Crnom moru, u cilju bolje povezanosti, efikasnije razmjene roba, izgradnje biznis i industrijskih zona u lukama, itd. Crnogorska luka Bar prepoznata je kao jedna od navažnijih tačaka na putu od Kine do Evrope.

Samiti šefova Vlada NR Kine i 16 država Centralne i Istočne Evrope, održavaju se jednom godišnje. Do sada, nakon Varšave, održani su u Bukureštu, Beogradu, Sudžou (Kina) i Rigi, a ove godine će domaćin biti Budimpešta.

Na marginama  konferencije ministara, ministar saobraćaja I pomorstva održao je bilateralni sastanak sa ministrom infrastrukture  Slovenije Peterom Gašperšičem, što je bila odlična prilika da se povede razgovor o mogućnostima saradnje u oblasti saobraćaja I unapređenja povezanosti zemalja Zapadnog Balkana sa Evropom I svijetom. Poseban akcenat stavljen je na razmjenu iskustava I znanja, u okviru kojeg je dogovorena posjeta ministra Nurkovića Sloveniji. Tokom posjete Sloveniji, načelno je dogovoren I obilazak luke Koper, ali I   detaljniji razgovor o drugim temama od značaja za dvije  države.

Ministar Nurković je iskoristio priliku I da iskaže potrebu za održavanje zajedničkog sastanka ministara saobraćaja Zapadnog Balkana kako bi razgovarali o olakšavanju saobraćaja, kao I cjelokupnog kretanja ljudi, roba I kapitala sa ciljem daljeg unapređenja ove oblasti.

Ovogodišnji susret ministara bila je prilika da se ministar Nurković susretne I razgovara sa ministrima iz Bosne I Hercegovine I Makedonije, kao I sa zamjenicom ministra Albanije, te državnim sekretarima Hrvatske I Srbije.

 

Portal Analitika