Abiznis

CBCG upozorava banke da ne uvode negativne kamate

Nije opravdano uvođenje negativne kamatne stope u Crnoj Gori i pored činjenice da se ona primjenjuje u većini banaka u Evropskoj uniji, rečeno je Pobjedi u Centralnoj banci u odgovoru na pitanje kakav je stav regulatora povodom odluke NLB da naplaćuje čuvanje depozita preko dva miliona eura privredi i građanima.
CBCG upozorava banke da ne uvode negativne kamate
Portal AnalitikaIzvor

Centralna banka je najavila da će svim bankama uputiti preventivno upozorenje da ne uvode negativne kamatne stope.

NLB je, kako je Pobjeda prije dva dana objavila, prva u Crnoj Gori počela da naplaćuje kompanijama i građanima držanje preko dva miliona eura, poričući da se radi o negativnoj kamati na depozite nego, kako su objasnili - "menadžment fi" naknadi za upravljanje novcem klijenata preko ove sume.

Iz Centralne banke podsjećaju da je politika kamata u isključivoj nadležnosti poslovnih banaka, ali i objašnjavaju da neopravdanim smatraju uvođenje negativne kamate, zato što su domaći depoziti najjeftiniji izvor sredstava za banke.

- Poslovne banke, pri kreiranju svojih politika, moraju voditi računa o povjerenju i zadržavanju svojih klijenata, pa posezanje za ovakvim mjerama ne smatramo dobrim - ocijenili su iz Centralne banke.

U Centralnoj banci kažu da negativne kamatne stope nijesu prisutne u crnogorskom bankarskom sistemu. Prema podacima CBCG, kako su objasnili, jedna banka je, od avgusta uvela naknadu, tzv. „menadžment fi“ za upravljanje depozitima u iznosu od preko dva miliona eura.

Najavljujući upozorenje bankama da ne uvode negativnu kamatu, iz CBCG se pozivaju na Zakon o bankama.

- U skladu sa članom 108 Zakona o bankama, Centralna banka Crne Gore će, kao dio stalnog procesa kontrole, uputiti tzv. „preventivna upozorenja“ svim bankama da ne uvode negativne kamatne stope. U slučaju nepoštovanja preporuke sprovešće se proces kontrole da li je uvođenje urađeno u skladu sa propisima i da li su klijenti na adekvatan način obaviješteni. Kamatna politika je u isključivoj nadležnosti poslovnih banaka, a CBCG ima mogućnost da interveniše u tom segmentu samo ukoliko bi politike individualnih banaka mogle uticati na finansijsku stabilnost ukupnog sistema. U svakom slučaju, CBCG će pažljivo pratiti situaciju i u slučaju bilo kakvih poremećaja, koji bi mogli ugroziti stabilnost finansijskog sistema, pravovremeno i adekvatno reagovati - objasnili su iz CBCG.

Iz CBCG podsjećaju da u sistemu ima 15 banaka.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika