Društvo

Bogdanović: Obnova privrede i valorizacija resursa primarni zadatak gradske uprave

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović učestvovao je danas na konferenciji “Kapija Balkana – Crna Gora 2017”, koju su u Podgorici organizovali Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, Ambasada Izraela, Ministarstvo inostranih poslova Izraela i Počasni konzulat Crne Gore u Izraelu.
Bogdanović: Obnova privrede i valorizacija resursa primarni zadatak gradske uprave
Portal AnalitikaIzvor

Cilj konferencije je razvoj poslovnih veza između Crne Gore i Izraela, te upoznavanje potencijalnih investitora sa ekonomskim i investicionim ambijentom u našoj zemlji, sa naglaskom na ključne razvojne prioritete država.

Gradonačelnik Bogdanović je tokom konferencije prezentovao investicione potencijale Prijestonice. On je iskazao uvjerenje da Cetinje, pored svih kulturno istorijskih i drugih vrijednosti, ima veoma povoljan poslovni ambijent.

„Prije nekoliko godina krenuli smo od nule. Od grada koji gotovo nije imao nijedan planski dokument – stvorili smo sredinu koja je u potpunosti pokrivena najdetaljnijom urbanističkom dokumentacijom, čije perspektive počivaju upravo na razvoju privrede“, kazao je Bogdanović i kao dobar primjer naveo jednu brownfield investiciju, koja se odnosi na obnavljanje kompleksa nekadašnje fabrike Košuta, koja se realizuje zajedno sa četiri kompanije, čime se kako je naglasio daje jedinstven primjer u Crnoj Gori – da zajedno budimo privredu, na lokacijama koje su nekad bile prepoznatljive po industrijskim aktivnostima.

„Riječ je o investicijama vrijednim gotovo 10 miliona eura, zahvaljujući kojima će u novim proizvodnim i uslužnim kapacitetima zaposliti preko 100 naših sugradjana. A u okviru navedenog kompleksa, lokalna uprava gradi Biznis inkubator, kao jedan od zamajaca budućeg privrednog razvoja – jer ćemo u tom kompleksu testirati naše mlade sugrađane i njihove biznis ideje, sa kojima nam se već sada javljaju“, istakao je Bogdanović.

On je kazao da se pored te investicije, trenutno se na teritoriji Cetinja realizuju turistički projekti vrijedni više desetina miliona eura, kao što su vinarija i hotel u mjestu Građani i eko kompleks Krstac, sa 18 novih vila i vještačkim jezerom.

Aleksandar Bogdanović je istakao da gradska uprava uveliko radi na revitalizaciji nekadašnjih industrijskih giganata – bivših fabrika koje su prestale sa radom u doba regionalne krize devedesetih godina, ali i na valorizaciji atrktivnih turističkih potencijala.

„Pomenuto iskustvo investicije na nekadašnjem kompleksu „Košute“, koje je već pozitivno – podsticaj je da krenemo u uspostavljanje još jedne biznis zone na gradskom području. Riječ je o lokalitetu bivše elektroindustrije „Obod“, gdje ćemo uskoro početi sa gradnjom sadržaja koji će služiti budućim preduzetnicima. Sigurni smo da upravo na toj lokaciji postoji izuzetan potencijal za razvoj koncepta greenfield, ali isto tako i brownfield investicija. Upravo za ovaj prostor uradili smo Master plan razvoja, kojim smo predvidjeli razvoj višenamjenskih sadržaja – počev od proizvodnih, uslužnih pa sve do kulturnih sadržaja koji bi ovaj kompleks učinili jedinstvenim“, kazao je Bogdanović i dodao da je Prijestonica zajedno sa Vladom Crne Gore pripremila poseban paket mjera za investicije na ovoj lokaciji, kako bi povećali atraktivnost ovog kompleksa.

On je kazao da je od posebnog značaja za budući razvoj grada i turizam. Sa teritorijom kojom su obuhvaćena dva nacionalna parka, a čije granice gotovo da dosežu obalu mora, Cetinje je već sada izuzetno atraktivno na tom planu.

„Da je tako, uvjerava nas kontinuiran rast posjeta – ali i sve veći broj smještajnih i drugih turističkih kapaciteta. Od grada koji je ne tako davno imao tek jedan hotel – Cetinje danas ima brojne kapacitete. Od Rijeke Crnojevića na obali jezera, pa do novih hotela na planini Lovćen i uz put prema Bokokotorskom zalivu, tokom posljednjih godina izgrađeni su brojni reprezentativni sadržaji, koji nijesu dragocjeni samo na planu lokalne, već i nacionalne turističke ponude. A svaku od tih investicija podstakla je upravo Prijestonica Cetinje“, istakao je Gradonačelnik.

On je kao dobar primjer naveo Lipsku pećinu, koja je za veoma kratko vrijeme nadmašila najoptimističnija očekivanja.

Bogdanović je učesnike konferencije informisao i o povoljnosti koju je Cetinje nedavno dobilo Zakonom o Prijestonici, koji mu daje poseban tretman i povlastice u sistemu.

„Shodno njegovim odredbama, počev već od 2018. godine, Cetinje će iz Budžeta Crne Gore imati garantovanu godišnju sumu od oko 10 miliona eura za realizaciju vitalnih projekata iz različitih oblasti. Izmedju ostalih, i za projekte iz oblasti javno privatnog partnerstva, koji doprinose otvaranju novih radnih mjesta i valorizaciji naših potencijala.“

Gradonačelnik Bogdanović je na kraju zaključio da je primarni zadatak u radu gradske uprave upravo obnova privrede i valorizacija krajnje izdašnih resursa.

Konferencija je okupila veliki broj potencijalnih izraelskih investitora i privrednika dvije zemlje, a za cilj je imala projekciju novih ideja u promociji odnosa i unaprjeđenja saradnje dvije zemlje, kao i podsticaj privrednim subjektima za daljom saradnjom i realizacijom brojnih projekata od obostranog interesa.

 

Portal Analitika