Region

Irinej: Žene su dužne da rađaju; Mihajlović: Pustite žene da same o tome odlučuju!

Srpkinje su dužne da rađaju, u najkraćem bi mogla da se sažme izjava patrijarha Irineja.
Irinej: Žene su dužne da rađaju; Mihajlović: Pustite žene da same o tome odlučuju!
Portal AnalitikaIzvor

- Dužni smo da obnovimo naš narod, i da preporučimo našim materama da su dužne da rađaju djecu po božijemo blagoslovu, i da na taj način ostanemo u istoriji, iako smo postradali - rekao je patrijarh.

Nije dugo prošlo, dok nije stigla i prva reakcija, i to do potpredsjednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović, koja je i predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost.

 

violetamihajlovic

- Pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće - rekla je Mihajlović na pitanje novinara uoči Samita ženskog liderstva kako komentariše izjave crkvenih velikodostojnika da žene moraju da moraju da rađaju da bi obnovile naciju.

Ona je kazala i da ne vjeruje da danas ženama treba reći tako nešto.

“- Svaki dan me iznenadi ono što mogu da pročitam, a kažu crkveni velikodostojnici. Jedni kažu da su žene ubile više djece od Hitlera, sa druge strane patrijarh kaže da treba da rađamo djecu da bismo očuvali srpstvo - rekla je ona, i naglasila da je njeno mišljenje da žene treba pustiti da same odlučuju kada će rađati.

“Kaže i da misli da danas nema žene na svijetu koja ne želi da ima dijete, da ga njeguje, gleda i brine o njemu, i da se brine o njegovom napretku.

- Svakako, ne treba da zaboravimo da žene nijesu ranije mogle da kažu svoje mišljenje kada smo imali mnoge ratove i da budu na mjestima gdje se donose odluke. Da budu tu kada su njihova djeca, muževi i braća odlazili odakle se nijesu vraćali ili su se vraćali bez ruku, nogu ili u kovčezima” - kazala je Mihajlović, uz opasku da žene ne treba prisiljavati ni na šta, i da one vode računa i o svojoj porodici i o svojoj državi.

IZVOR: Blic.rs

 

Portal Analitika