Društvo

POVODI: U regionu sve više procesa protiv povratnika sa ISIL-ratišta

Među radikalnim vehabističkim i tekfirdžijskim grupacijama koje imaju ili su imale veze sa logističkim centrima i ćelijama u Sandžaku, Bosni i na Kosovu zavladala je prava panika.
POVODI: U regionu sve više procesa protiv povratnika sa ISIL-ratišta
Portal AnalitikaIzvor

Razlozi su jednostavni. U zemljama regiona otvara se sve više istražnih i sudskih procesa protiv povratnika sa sirijskih i iračkih ratišta i njihovih logističara; bezbjednosne službe sve intenzivnije su im za vratom, a opasnost od prave najezde takozvanih zaštićenih ili svjedoka saradnika nikada nije bila realnija.

Rizici

Pobjedin sagovornik Selim H, tekfirdžija iz Tutina, svojevremeno veoma aktivan u lokalnoj logistčkoj ćeliji novopazarskog Furkana, objašnjava da se „situacija na terenu mijenja iz časa u čas“.

S obzirom na sve rigoroznije kontrole na granicama zapadnoevropskih država, balkanski su džihadisti prinuđeni da se vraćaju u zemlje porijekla.

A to je ogroman rizik ne samo za njih nego i za one uz čiju su asistenciju - duhovnu i materijalnu potporu - i odlazili na ratišta.

Sada su - kaže on, ugroženi i humanitarci poput mene i meni sličnim, samo zato što smo pomagali porodice poginulih i teško ranjenih, bez ikakvih zadnjih namjera da halalimo njihove žrtve i popularizujemo ISIL i ideju kalifata.

 - Napuštaju nas donatori, sve je manje vakufljenja, a iz čistoga straha da budu optuženi za podršku terorizmu drastično se smanjuje i broj volontera u vjerskim humanitarnim organizacijama – priča on.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika